НОВИНИ

Защо децата проговарят все по-късно

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 10.06.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

През последните години специалисти отчитат, че малките деца проговарят все по-късно. Все повече родители се притесняват за развитието им и търсят помощ от логопеди и психолози. Електронните игри и боравенето с мобилни телефони са сред причините за късно проговаряне на децата. И гените са виновни.

Гергана Кирякова е майка на момиченце. С притеснение споделя, че дъщеря ѝ изпитва затруднения при говорене. Според Гергана технологиите все по-често присъстват в ежедневието на малките.

Телефоните, новите технологии, телевизорите, те вече детските се пускат чрез YouTube, тя си ги намира сама, мозъкът работи така, както трябва, но това, което асимилира, и това, което вижда, може би забавя развитието.

Логопедът Милка Игнатова признава, че електронните технологии имат неблагоприятен ефект върху речевото развитие на подрастващите.

Много забавя, не само говорните процеси, но също така предизвиква и неспокойство, неспокоен сън, понякога дори агресия и децата изпадат в едно състояние като истерия, започват да крещят, да пищят, което наистина технологиите са една от главните причини да се стига до това състояние, другото което е, разбира се, генетиката. Понякога също има късно проговорили родители.

Въпреки че колкото по-рано подрастващите се запознаят с чуждия език, толкова по-лесно го научават, два или повече езика могат да предизвикат объркване в ранна детска възраст.

Затова логопедите съветват:

До 3 години детето е хубаво да говори само един език... Някои деца усвояват до 5-годишна възраст и три езика, виждала съм го, говори ги перфектно детето, всичко разбира, но на някои деца се отразява не толкова положително. Става едно забавяне отново в говора, детето се чуди с кой език да се изкаже.

Обикновено изричането на първите думи става на възраст от шест месеца до около годинка и три месеца. Простите изречения се очакват на година и половина или две години. При проблеми с говора родителите е добре да се консултират със специалист, когато детето стане на 2 години.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляване на загубите и непроменена цена обещават от Вик - Русе след ремонта
Намаляване на загубите и непроменена цена обещават от Вик - Русе след ремонта
ЕБВР ще отпусне заем на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ - България
ЕБВР ще отпусне заем на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ - България