НОВИНИ

Може ли да се избегнат инцидентите на жп прелези

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 10.06.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

За 13-та поредна година България се включва в Международния ден за безопасно преминаване на жп прелезите. Посланието тази година е "Разсеяността убива". От Национална компания "Железопътна инфраструктура" посочват, че инцидентите на жп прелези заслужават особено внимание, защото в повечето случаи могат да бъдат избегнати.

Част от жп прелезите в страната имат видеонаблюдение, което е запечатало десетки коли, които се състезават с падащи бариери. А всъщност щеше да им се наложи да изчакат около 2 минути докато движението се възстанови и могат да преминат безопасно. Но всички бързат, казва кантонерът на натоварен прелез в Пловдив.

Счупена бариера е възможно най-малката щета, защото за да спре един товарен влак, са му необходими 1600 метра - колкото 15 футболни игрища. Още по-тревожното е, че нарушения се извършват и от професионални шофьори, управляващи тежки камиони.

Тежка катастрофа на жп прелез край село Скутаре

От началото на годината са се случили 10 инцидента на жп прелези при спуснати бариери. Най-тежкият от тях беше на жп прелеза край Скутаре. На 8 март автомобил премина през линиите и беше блъснат от локомотив. Бариерите са били спуснати и е била включена звуковата сигнализация. Загива млада жена, която бързала да закара майка си на работа.

България се включва в Международния ден за безопасно преминаване на жп прелезите, за да покаже, че инцидентите могат да бъдат избегнати, като се спазват правилата за движение.

За миналата година 6 души са починали и 8 са ранени в подобни произшествия.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал
МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал
Стачката в Гърция: Протестите са многохилядни, без безредици
Стачката в Гърция: Протестите са многохилядни, без безредици