НОВИНИ

Радев: Източна Европа има огромна нужда от инвестиции и диалогът в "Три морета" е послание към бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 10.06.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Развитието на транспортната, енергийната и дигитална свързаност е в основата на ускореното икономическо развитие и постигането на по-висок жизнен стандарт. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията Инициативата „Три морета“ – между Геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм“. Форумът беше организиран от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“ и в него взеха участие дипломати и водещи експерти по международни отношения. Събитието бе модерирано от директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Транспортната, енергийната и дигитална инфраструктура в нашия регион е много по-слабо развита от тази в Западна Европа, затова инициативата „Три морета“, на която България е домакин тази година, си поставя за цел да промени това, заяви Румен Радев. Инициативата „Три морета“ е платформа за сътрудничество между 12 държави членки на ЕС от Източна Европа и по думите на президента, обединявайки усилията на отделните страни, нашият регион може да бъде много по-ефективен в стремежа си да постигне социално и икономическо сближаване със Западна Европа.

Според различни изчисления за постигането на сходни нива в развитието на инфраструктурата на Източна Европа с тази в Западна Европа са нужни между 1 и 3 трилиона евро. Затова, според президента Радев, следва да бъде търсен баланс между огромните нужди и реалните финансови възможности на държавите от региона. „Източна Европа има огромна нужда от инвестиции и активният диалог на най-високо равнище е послание към бизнеса в тази насока, подчерта държавният глава. Интерес за инвестиционно партньорство към „Три морета“ вече е заявен и от държави, извън нейния географски обхват – Япония, Южна Корея, Великобритания, Катар.

Румен Радев определи бизнес форума, който ще се проведе в рамките на срещата на върха през месец юли в София, като изключително важен инструмент на Инициативата „Три морета“.

По думите му това ще даде възможност на представители на българския бизнес да се срещнат със световните лидери в цифровите и енергийни пазари, което ще стимулира и българската IT индустрия, дигитализацията и енергетиката, като създаде възможност за привличането на мащабни инвестиции. Държавният глава подчерта, че това е причината именно министърът на икономиката да бъде определен за национален координатор от българска страна на инициативата.

В изказването си на форума президентът открои и интереса на България за разширяване на географския обхват на Инициативата „Три морета“ с привличането на Република Гърция като партньор в общите усилия за разширяване на транспортните, енергийни и дигитални коридори в Източна Европа. Според президента постигането на по-висока свързаност в Източна Европа е немислимо без завършването на транспортните коридори Север-Юг в Източна Европа, които свързват България с Румъния и Гърция. Президентът отбеляза и че строежът на нови мостове на река Дунав ще насърчи, както икономическия обмен, така и туризма и транзита на стоки през страната ни, което ще създаде нова икономическа перспектива за Северна България.

Инвестициите в научна и образователна свързаност са основен фактор за постигането на устойчиво социално и икономическо сближаване в ЕС, подчерта още Румен Радев. Президентът припомни, че науката вече е водещ фактор в развитието на икономиката и затова следва да се утвърждава като приоритет и в регионалното партньорство в Източна Европа.

На предстоящата среща на върха в София се очаква да бъде сключено споразумение за сътрудничество между научно-изследователски центрове в 12-те държави участнички от Европейския съюз, което да даде по-голяма перспектива на младите учени да търсят интелигентни решения в областта на свързаността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоминистърът отмени прекратяването на процедурата за ОВОС за тунел под "Петрохан"
Екоминистърът отмени прекратяването на процедурата за ОВОС за тунел под "Петрохан"
Европарламентът се готви да заведе дело срещу ЕК заради бездействие
Европарламентът се готви да заведе дело срещу ЕК заради бездействие