НОВИНИ

Новият инвеститор в "Левски" гарантира за 250 милиона долара, ще строи мол

Джоузеф Диксън
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
15:16, 10.06.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Евентуалният нов собственик на "Левски" Джоузеф Диксън за първи път застана пред българските медии и официализира интересите си към клуба. Мажоритарният акционер Наско Сираков обаче не се появи на пресконференцията, въпреки че предварително брифингът беше обявен като съвместен.

Джоузеф Диксън беше категоричен, че неговите партньори са готови да инвестират в клуба 250 милиона долара, но не пожела да назове конкретни имена или компании.

Той даде да се разбере, че Наско Сираков ще остане в "Левски" като ръководител. В същото време се водят преговори със Станимир Стоилов за треньор, а Благой Георгиев "ще играе сериозна роля в бъдещето на "Левски".

„Здравейте на всички. Знам, че има особен интерес към ситуацията. И мисля, че най-добрият начин да се справим е да успокоя всички с тази пресконференция. С удоволствие ще отговоря на всякакви ваши въпроси“, започна Джоузеф Диксън.

Пресконференцията премина при изключителен интерес.

„Преговаряме от около 6 месеца, идеята е, че това е най-голямата спортна марка в България. Истината е, че за много отбори в Източна Европа и Европа, че този бизнес модел не е устойчив. Идеята е да инвестираме не само в нов стадион, но и в търговски център на това място тук. Причина за това е, че гледаме на тази инвестиция като дългосрочна, за да може този клуб сам да се издържа“, каза още евентуалният нов собственик.

„И това, независимо дали аз съм собственик, или някой друг, е да се изкарват някакви средства, е добър план. И не представлявам никого. Причината да получа такава значителна доза финансиране, са моите партньори в Щатите. Те са готови да ме подкрепят, за да може предвид пазарната ситуация тук в България, целият клуб да се самоиздържа.“

Джоузеф Диксън смята, че съвсем скоро сделката ще бъде финализирана: „Вече съм представил банкова инвестиция, за да може сделката да се придвижи напред. В момента всичко е готово, останалите части са само формалности, за да можем да минем на следващия етап. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано от друго дружество от САЩ, което е мое и ще се контролира реално от мен.“

„Наско Сираков ще остане президент на клуба, г-н Станимир Стоилов е нашият първи избор за треньор, той е предпочитана опцията за треньор. Водим преговори с него, знаем какво успехи е постигнал. Имаме нужда да гарантираме нещо, което да е добро, докато започнем по-активно и агресивно със стадиона.“

Джоузеф Диксън беше помолен да се представи и да обясни с какво се занимава в момента: „Занимавал съм се с футбол, имах доста неуспешна кариера, но вие вече знаете това. Имам доста влиятелни познати в Англия и САЩ, започнах да се занимавам с недвижимо имущество. Има частни и обществени банки, натрупват се договори, отношения, много ми е трудно да назова някого конкретно, когато имаме толкова много партньори."

"250 милиона долара вече сме набрали като евентуална инвестиция. Няма да инвестираме преди да сме станали собственици. Надявам се много скоро да налеем някакви средства", добави инвеститорът.

"Стойността на футболния клуб е марката. Ще налеем средства в началото, за да се удовлетворят исканията на кредиторите, но това е дългосрочен проект. Никога не бягам, никога не изчезвам. Последното нещо, което ще кажа е да оставите действията да говорят, а не думите", завърши Джоузеф Диксън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът се готви да заведе дело срещу ЕК заради бездействие
Европарламентът се готви да заведе дело срещу ЕК заради бездействие
Подарък: Франция изпрати на САЩ умалено копие на Статуята на свободата
Подарък: Франция изпрати на САЩ умалено копие на Статуята на свободата