НОВИНИ

Лаура Кьовеши пристигна в Министерството на правосъдието (Снимки)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:30, 10.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши e в България - първата страна, която посещава, откакто встъпи в длъжност преди 9 дни. Целта на посещението е да ускори процедурата по избиране на нови български европрокурори.

Заради засилени мерки за сигурност срещите на Кьовеши в София не са обявени публично. Днес обаче камерите уловиха европейският обвинител №1 на влизане в правосъдното министерство, където имаше среща със служебния министър Янаки Стоилов. На срещата е коментирано и спецправосъдието у нас.

Главният прокурор Иван Гешев също проведе среща с Лаура Кьовеши в Съдебната палата. На нея са присъствали и неговите заместници. Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на европейската прокуратура и е заявил готовност за успешно сътрудничество.

Иван Гешев проведе работна среща с Лаура Кьовеши

Малко след 17.00 ч. Лаура Кьовеши пристигна в Министерството на правосъдието, където се срещна със служебния министър Янаки Стоилов. Кьовеши извървя пътя до министерството пеша, придружена от охранители. На входа беше аплодирана от група протестиращи срещу главния прокурор Иван Гешев.

Поради засилени мерки за сигурност програмата на Кьовеши не беше обявена. От Европейската прокуратура публикуваха във Фейсбук съобщение, че тя ще се срещна с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще защитават бюджета на ЕС от престъпници.

По-рано през деня правосъдният министър заяви, че преди дни двамата са разговаряли на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург относно вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

"Да и се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори", каза Стоилов.

Четиримата одобрени делегирани прокурори досега са Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската колегия, не бяха одобрени. На първи юни, когато европейската прокуратура заработи официално, в интервю за БНТ Лаура Кьовеши обясни причините за отхвърлянето на кандидатурите. В Брюксел тя заяви, че предложенията не са отговаряли на изискванията.

"Разбрах, че процедурата в страната е била прозрачна, ние не я коментираме. Но на базата на вътрешни правила ние имаме нашите собствени вътрешни процедури. Нека ви дам само един пример - имахме кандидати, които нямат опит като прокурори, а това е първото условие на Европейската прокуратура - да имат дълъг опит в разследването на финансови престъпления", обясни Кьовеши.

Пред БНТ: Лаура Кьовеши за причините Европейската прокуратура да отхвърли шестима кандидати от България

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от 22 държави членки на ЕС. Институцията има правомощията да провежда разследвания, засягащи бюджета на ЕС. По данни на Съвета на Европа държавите членки губят най-малко 50 млрд. евро годишно от трансгранични измами. Европейските прокурори се назначават с мандат от шест години, който не подлежи на подновяване.

В Европейската прокуратура очакват най-много случаи на злоупотреби в областта на здравеопазването, земеделието, инвестициите и обществените поръчки. Днес от БСП заявиха, че ще подадат сигнал в европрокуратурата за случая с убитите животни в Странджа преди 3 години заради чума по свинете. Според Корнелия Нинова кабинетът на правителството на Бойко Борисов трябва да понесе отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал
МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал
Стачката в Гърция: Протестите са многохилядни, без безредици
Стачката в Гърция: Протестите са многохилядни, без безредици