НОВИНИ

75% от персонала на "Албена" е ваксиниран срещу COVID-19

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 10.06.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Още
Слушай новината

75% от персонала на морския курорт "Албена" е ваксиниран срещу COVID-19. Идеята е до края на юни да бъде ваксиниран целият персонал. В медицинския център на комплекса има имунизационен кабинет, където ще могат да се ваксинират и туристите. Днес един от хотелите вече получи и специален стикер "100% имунизиран персонал". Идеята за стикера е на министерствата на здравеопазването и на туризма.

В "Албена" е сертифициран собствен център за ваксинация, който функционира от април и в него може да се ваксинира всеки, който желае. Той беше посетен днес от министъра на туризма доц. д-р Стела Балтова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

През кабинета днес минаха над 100 души за първа и втора игла. Сабина Науръзгалиева подбира персонал за комплекса от Киргизстан.

"Ваксинацията е много важно нещо за безопасността на туристите", каза Сабина.

"Туристите го възприемат положително, в нашия ваксинационен център туристите, които почиват, могат да заявят и желания за ваксинация", заяви Христо Пенев, маркетинг директор на курорта "Албена".

В момента в комплекса има около 1800 туристи, основно спортуващи деца. До края на седмицата се очаква летовниците да станат 4000.

"Нашият отрасъл зависи от това доколко ние сме ваксинирани. Ако имаме лош сезон, трябва да се сърдим на себе си, защото всеки турист, който пътува за някъде, иска да провери къде отива, какви са гаранциите за сигурност", подчерта Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД.

"Ваксинационният процес трябва да бъде фирмена политика. Курортът "Албена" е пример точно за това. И се надявам да имаме на първо място един здрав сезон, който всъщност ще постели пътя за следващия", допълни служебният министър на туризма доц. д-р Стела Балтова.

"Това, което трябва да направи България, е да имунизира 70% от населението, точка! Много начини има. Работодателите да убеждават, ако трябва малко да понатиснат. Никой не говори да се отказваме от доброволността не, никой няма да бъде уволнен затова, че не е искал да се имунизира. Стимули, абсолютно съм за стимулите!", коментира доц. Ангел Кунчев.

Ръководството на "Албена" стимулира и финансово своите служители, защото е убедено, че само с имунизиран персонал ще привлече туристи.

"Когато чуем, че в "Албена" ваксинирането е на 15%, туристът трябва да е луд да дойде тук, никой няма да отиде там, където е опасно за него и за семейството му. Ние сме семеен курорт и безспорно е въпрос на убеждение, не е чак толкова трудно", каза още Красимир Станев.

Един от стимулите за работодателите пък е специалният стикер, който днес беше връчен за първи път на хотел с напълно имунизиран персонал.

Гостите разгледаха и вилния комплекс, в който ще бъдат настанявани туристи под карантина, ако това се наложи, въпреки, че през миналия сезон нямаше нито един такъв летовник.

Репортер: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на ДФ "Земеделие" Васил Грудев е освободен от длъжност
Директорът на ДФ "Земеделие" Васил Грудев е освободен от длъжност
Трите послания на Байдън в началото на посещението му в Европа
Трите послания на Байдън в началото на посещението му в Европа