Янаки Стоилов и Лаура Кьовеши обсъдиха делегираните прокурори и специализираното правосъдие

от БНТ
20:16, 10.06.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
янаки стоилов лаура кьовеши обсъдиха делегираните прокурори специализираното правосъдие
Слушай новината

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му проведоха среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Проф. Стоилов запозна г-жа Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Г-жа Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Г-жа Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВАС потвърди позицията на БСП: Не е имало чума по дребните животни
ВАС потвърди позицията на БСП: Не е имало чума по дребните животни
Мая Манолова предаде на Рашков документи за подслушване на "Изправи се.БГ"
Мая Манолова предаде на Рашков документи за подслушване на "Изправи се.БГ"