НОВИНИ

Защо и докога ще протестират фармацевтите?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
12:29, 03.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Фармацевтите на протест. Аптеките в цялата страна спират работа за няколко часа заради готвените промени в наредбата за лекарствата, които се заплащат от Здравната каса и заради обработката на безплатните рецепти. По какъв начин те ще засегнат работата на фармацевтите?

Фармацевтите протестират в цялата страна. Причината е готвените промени в наредбата за лекарствата, които се заплащат от здравната каса и обработката на безплатните рецепти. В Бургас аптеките вече затвориха в знак на протест.

Над 80 аптеки в Бургаско, които имат договори със здравната каса, затвориха за час от 09:00 до 10:00 ч. в знак на протест. Недоволстват срещу новата наредба, която предвижда всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта. Досега лекарите можеха са да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка. Новата наредба ще повлияе на финансирането на аптеките, а от друга страна, според фармацевти, технологичният процес за нововъведението не е изчистен и ще доведе до хаос, както при въвеждането на електронните рецепти. Пред някои от аптеките, които днес затвориха, служители раздаваха символична почерпка на чакащите клиенти.

„Налага се да затворим аптеката, защото промените, които МЗ предлага имат потенциала да хвърлят обслужването на пациентите ни в хаос, както и да поставят под риск финансирането на цялата дейност на аптеката. Тези промени не са съгласувани с фармацевтичния съюз, което е много важно, за да се случи това гладко", каза Васил Ходжев, Български фармацевтичен съюз.

„Приготвили сме неща, с които да почерпим нашите пациенти, това е дребна компенсация, но най-вече сме готови всеки ден да даваме отношение", заяви Людмила Константинова, служител в аптека.

„За мен като пациент е важно да има лекарствата, които са тук, често пазарувам от тук и ако спре да работи със здравната каса и другата спре да работи със здравната каса, какво ще правим", пита се Константин Василев, клиент.

От Здравната каса изпратиха становище, в което казват, че промените ще засилят финансовата дисциплина при усвояване на публична ресурс и ще дадат по-широки възможности за здравно-осигурените пациенти за спазване на определяне терапия без забавяне.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионерите ще запазят правото на помощ за отопление въпреки ръста на пенсиите
Пенсионерите ще запазят правото на помощ за отопление въпреки ръста на пенсиите
Има ли изход от политическата криза след отхвърлянето на проектокабинета "Желязков"?
Има ли изход от политическата криза след отхвърлянето на проектокабинета "Желязков"?