НОВИНИ

Има ли разрив в ДПС?

Скандал противопостави Ахмед Доган и Делян Пеевски

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:26, 03.07.2024
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Ключово гласуване в парламента - ще успеят ли ГЕРБ-СДС да съберат достатъчно подкрепа за проектокабинета "Желязков"? Към многото неизвестни от последните дни се добави още една - могат ли хората на Борисов да разчитат на безусловна подкрепа от Движението за права и свободи. Тази сутрин в него се разрази огромен скандал, който противопостави Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Ще се стигне ли до разрив между тях и как напрежението в партията ще се отрази на политическата ситуация в страната?

Часове преди вота за кабинета "Желязков" едно изказване на депутат от ДПС разби предварителните сметки. Рамадан Аталай обяви пред бТВ, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е разпоредил парламентарната група да не подкрепя правителството на ГЕРБ-СДС. И още - че Делян Пеевски се разпорежда с партията, като с лична фирма и отстранява хора, които са близки до Ахмед Доган.

„Има разпореждане от почетния председател на ДПС - д-р Ахмед Доган - парламентарната група да не подкрепя правителството, предложено от ГЕРБ. С ДПС не са водени никакви преговори, не е обсъждано участието ни в бъдещия кабинет. Убеден съм, че колегите няма да престъпят волята на д-р Доган.“

Според Аталай в създалата се ситуация в ДПС е невъзможно да се продължи напред без официалната позиция на почетния председател и не трябва да се допуска да бъде изкривен моделът „Доган“, който скрепява партията от години. По думите му, отношенията между Доган и Пеевски са в разрив. Веднага след интервюто стана ясно, че Аталай вече е независим депутат.

"Парламентарната група на ДПС взе решение да изключи от състава си Рамадан Аталай", каза Росица Кирова - председателстващ НС.

Решението дойде, след като областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от него преди няколко дни.

"Ние просто желаем този човек да не ни представлява", подчерта Юксел Расим - ръководител на ДПС - Пловдив.

Имало ли е препоръка от почетния председател на ДПС Ахмед Доган - движението да не подкрепя правителството днес - Делян Пеевски отговори:

"Такова нещо се опита да направи. Аз ще изпълня волята на хората. Хората в цялата страна съм ги видял, искат правителство. България трябва да има правителство. Ние трябва да се грижим да нашите хора. Аз, като лидер на ДПС, съм отговорен само пред хората на ДПС. Това е спазване на устава на ДПС. ДПС се управлява от своя председател.
- Има ли разрив в отношенията между вас и господин Доган?

- В личен план - не. В партиен план аз ще изпълня волята на хората. Ако няма правителство с първия, втория или третия мандат, ние подаряваме държавата на Путин и на всякакви спасители", каза Делян Пеевски.

Напрежението в ДПС се прехвърли и в пленарната зала. Костадин Костадинов поиска депутатите да се противопоставят на разчистването на сметки в ДПС по повод предложението за освобождаване на Севджан Съдкъев като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия.

"Пеевски разчиства хората на Доган. Ние тук в какво сме се превърнали - в натискачи на копчета, които да одобряват разчистването на терена от страна на Пеевски. Не ме прекъсвайте господин Цонев. Никой няма да се държи като касапин с НС. Тук може да се стигне до убийство. Не ме прекъсвайте", коментира Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

"Използвахте оскърбителни думи като мафиотска организация", каза Йордан Цонев - председателстващ.

В крайна сметка залата отхвърли отстраняването. Вторият съпредседател на ДПС запази мълчание за напрежението в партията.

Единство или разцепление предстои за движението - гласуването на кабинета "Желязков" в зала ще покаже.

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли изход от политическата криза след отхвърлянето на проектокабинета "Желязков"?
Има ли изход от политическата криза след отхвърлянето на проектокабинета "Желязков"?
Изсъхнало дърво падна върху пешеходка и автомобил в Пловдив
Изсъхнало дърво падна върху пешеходка и автомобил в Пловдив