ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

 

Защо месокомбинатите и кланиците стават огнища на коронавируса?

Чете се за: 01:01 мин.
По света
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Снимка: БГНЕС
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Около 150 служители на кланицата в Нидерландия, в която миналата седмица бяха открити случаи на новия вирус, са дали положителни проби за Covid-19. Заради заразата 600 работници са поставени под карантина. Това е поредната кланица в света, която се превръща в огнище на вируса. В Европа огнища в такива предприятия има в Германия, Франция, Испания, Великобритания.

      Южна Дакота, САЩ. Месокомбинатът "Смитфийл", най-големият производител на свинско месо в света. Първият случай на Covid-19 е регистриран на 25 март. След една седмица заразените работници са 80. След две - над 600. След месец - над 800. Обявени са мерки, но се оказват ненавременни и неефективни.

      Купър Керуй, служител в месокомбината: Работниците се преобличат рамо до рамо, хранят се рамо до рамо. Комбинатът не е построен за спазване на социална дистанция.

      Славата на комбината е, че в него се говорят над 10 езика, защото повечето от работниците са мигранти. Пандемията разкри, че и в много кланици в Европа работят предимно мигранти, които живеят при лоши условия.

      Първите огнища на Covid-19 в Германия и Франция бяха в месокомбинати. Според германските синдикати 80 процетнта от работниците в кланиците са от Източна Европа, предимно от Румъния, България и Полша.

      пастор Петер Косен: Ето, това е типичен блок, в който живеят хора от Източна Европа. Възрастните работят в месокомбинати. В повечето случаи те плащат наем на човека, който ги е наел.

      Огнища вече има в 4 кланици в Германия. Заради бума на зараза германските власти обявиха, че от следващата година няма да наемат временни работници в месокомбинати.

      Хубертус Хейл, министър на труда: Германия повече няма да толерира бизнес модел, който експлоатира хора и разпространява пандемията.

      Фермерите във Франция отправят призив преработката на месо да се пренасочи към малки регионални производители с цел намаляване на риска от зараза в големите предприятия.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?