НОВИНИ

Защо не се ваксинират хората в малките населени места?

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 06.11.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Двойна разлика в броя ваксинирани в Пловдивско - в града 28 на сто от хората имат поставени дози, докато в областта процентът е наполовина - 14 на сто.

В община Садово, където в едно от най-големите села Катуница, има само един семеен лекар - 80-годишният д-р Георги Керин. Всеки ден той опитва да убеди пациентите си да се ваксинират.

Освен жителите на Катуница д-р Георги Керин обслужва и хората от съседните села Ягодово, Крумово, Караджово и Кочево. Пациентите в листата на 80-годишния семеен лекар са близо 1600, от тях едва 10% са ваксинирани срещу COVID. Само за последните десетина дни са починали 15 души, но въпреки това хората се плашат от ваксините, споделя възрастният специалист.

"Ходя у тях, викат добре ок, другия ден отивам близките ги разубедили, че ваксината е опасна и ще умрат, и те ме ядосват. Разнопосочната информация по телевизия и радио до това ни докара! Единият говори така, другият говори, че няма! E, как да няма, като хората умират", казва д-р Георги Керин, семеен лекар в Катуница.

Трендафил Иванов от съседното село Караджово е от пациентите, които са се вслушали в съветите на лекаря.

"Идвам при доктора, за да заявя, че ще се ваксинирам, преболедувал съм, но не съм регистриран понеже съм го прекарал вкъщи, лекувах се по телефона. Реших да се ваксинирам, въпреки че имам много антитела", заяви Трендафил Иванов, жител на село Караджово.

Но повечето от хората тук са против ваксинирането срещу COVID.

"Аз може да не съм разбрала, че съм го прекарала, не съм била болна. Не, не смятам да се ваксинирам", обяснява Светла, жител на селото.

В убеждаването се включва и кметът на Катуница, но засега без успех.

"С всеки един поотделно разговарям и давам статистика заболели и за голямо съжаление починали", посочва кметът Красимир Юруков.

Лъки, Стамболийски, Брезово и Садово са общините с най-нисък процент ваксинирани срещу COVID в пловдивска област, отчитат от РЗИ.

"Въпреки че през последните 10 - 15 дена се забелязва една лека тенденция за увеличаване на броя на ваксинираните хора, за съжаление в тези общини бройката си остава все най-ниска в сравнение с цялата област", посочва д-р Аргир Аргиров, зам.-директор РЗИ-Пловдив.

На семейните лекари в областта вече са раздадени и безплатните противогрипни ваксини за възрастни хора, но интересът към тях също е слаб.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моринари Ватанабе беше преизбран за президент на ФИГ
Моринари Ватанабе беше преизбран за президент на ФИГ
Със Заупокойна панихида бе почетена паметта на загиналите български воини
Със Заупокойна панихида бе почетена паметта на загиналите български воини