НОВИНИ

Защо втори щат бойкотира Тръмп за изборите?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:49, 29.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп беше отстранен от участие в първичните избори в Мейн. След Колорадо, това е вторият щат, който решава, че бившият държавен глава не може да се включи в надпреварата за Белия дом.

Причината - ролята на Доналд Тръмп при нападението на Капитолия през януари 2021 година.

Решението е на Шена Белоус, която отговаря за изборите в щата Мейн. В 34 страници тя мотивира позицията си, като се позовава на 14-та поправка в Конституцията на САЩ, която забранява на всеки, участвал в бунт или метеж, да заема обществена длъжност.

"Наясно съм, че секретар на щат никога не е лишавал кандидат за президент от достъп до бюлетина на основание на член трети от 14-та поправка. Но също така съм наясно, че нито един кандидат за президент не е участвал в бунт", казва Белоус, която е от Демократическата партия.

Предстои по казуса да се произнесе Върховният съд на Мейн. А след това и Върховният съд на Съединените щати. Трима от шестимата консервативни съдии в въстава му бяха номинирани от Тръмп през първия му мандат, отбелязват анализатори.

"Мисля, че е възможно към Колорадо и Мейн да се присъединят и други щати. А когато и съдът в Мейн се произнесе, останалите ще се почувстват по-смели да изключат кандидат от надпреварата. Това е сериозно развитие по казуса и голям пречка за кампанията на Тръмп. Както и казусът в Колорадо. Но това не е последната дума - предстои решение на съда в Мейн, както и да се произнесе Върховният съд на Съединените щати по въпроса", коментира Дерек Мълър, професор по право.

Според правни експерти, казусът около участието на Тръмп в нападението срещу Капитолия няма да издържи, и той ще получи право да участва в първичните избори на отделните щати.

Преди дни Мичиган и Минесота отказаха да разгледат жалби, в които се иска дисквалифицирането на Доналд Тръмп от първичния вот. От щаба му вече заявиха, че ще обжалват решението на Шена Белоус и щата Мейн. Последните социологически проучвания показват комфортна преднина за Тръмп - както пред останалите кандидати на републиканците, така и пред претендента на Демократическата партия и настоящ държавен глава - Джо Байдън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Хебър обяви три нови попълнения
Волейболният Хебър обяви три нови попълнения
Волейболните ни национали до 18 години загубиха първата контрола с Италия
Волейболните ни национали до 18 години загубиха първата контрола с Италия