Засипан ли е плаж "Смокиня" с нов пясък?

от БНТ
20:06, 29.05.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

Отново недоволство срещу концесионера на плаж "Смокиня". След сигналите за разорани дюни и бетон на ивицата граждани сигнализираха, че върху естествения пясък е посипан нов, с различен цвят и структура.

В тази част от ивицата на плаж "Смокиня", за която се твърди, че е с различен пясък, с просто око разлика не може да бъде направена, но от кадри с дрон ясно се различава цветът на пясъка. Според активисти той е донесен умишлено, според концесионера пясъкът е един и същ.

Притесненията на граждани са, че по ивицата е насипан чужд пясък, който нарушава автентичността на плажа.

"Аз специално на този плаж ходя повече от 35 години вече и знам какво беше и виждам какво се случи. Освен концесионерите други хора не познавам аз, които да одобряват това изравяне на плажа по всички ивици, където има концесия. В даден момент се оказва това, че концесиите носят много повече вреди на плажовете, отколкото ползи", каза Васил Гюров.

Концесионерът на ивицата обаче е категоричен, че на плажа друг пясък не е носен. Ежедневно се почистват миди и боклуци, което променя цвета му.

"Пясъкът на този плаж си е бил тук, тук е и в момента. Разлика се получава при самото чистене. А по тъмната ивица, която се получава, това е пясъкът, който е изчистен и е нагрят от слънцето. Когато целият плаж се изчисти, той трябва да се мине минимум 7 - 8 до 10 пъти между чадърите, тогава, когато се нагрее плажът, е един и същи", казва концесионерът на плажа Иван Алексиев.

Ивицата се почиства както с машина, така и ръчно, за да не бъдат засегнати дюните. Все още целият плаж не е обработен напълно, затова се получавали и разноцветните петна. Летовниците също не виждат нередност в пясъка.

"Не, не съм забелязала. В тази част, в която се намирам в момента, е прекрасен - чист, хубав, ситен", казва Пламена Пилитова.

"Плажът ми харесва. Смятам, че в момента е поддържан добре", каза Красимира Славова.

"Много ми харесва пясъка, не виждам, ако някой Ви се е оплакал, не виждам защо, пясъкът е хубав", каза Христо Христов.

Екоинспекцията в Бургас се е самосезирала и в понеделник се очаква да бъде направена проверка на място.

Различният цвят на пясъка се намира в активната ивица и не засяга дюните, а всеки концесионер има право преди сезона да извършва подготвителни дейности за почистване на ивицата.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Демонстрации в знак на солидарност с народа на Беларус и задържания Протасевич
Демонстрации в знак на солидарност с народа на Беларус и задържания Протасевич
Министерство на отбраната се извини за нахлуването в цеха в Чешнегирово
Министерство на отбраната се извини за нахлуването в цеха в Чешнегирово