НОВИНИ

Три мобилни пункта за ваксинация работят всеки уикенд през юни в столичните паркове (СНИМКИ)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:54, 29.05.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Здраве
Слушай новината

Ваксинация в парка - от днес три мобилни пункта са на разположение на столичани. Те ще работят всеки уикенд през юни. Кампанията е по инициатива на Столична община и Столичната регионална здравна инспекция.

Само преди няколко часа в пунктовете за ваксинация бе пълно с хора. Хората чакаха с часове за ваксина в парка. Интересът се оказа по-голям от очакваното. Наложила се е доставка на допълнителни количества ваксини. На място тези, които избираха ваксината на "Янсен", можеха да получат и сертификат.

Зелените коридори в големите болници също продължават да работят, те ще бъдат отворени и утре, така че ако има опашка на едно място, на друго може да няма никой.

Избор на ваксина е възможен - в пунктовете в парка има "Пфайзер", "Янсен" и "Модерна". "Астра Зенека" обаче няма, въпреки големите количества, с които страната разполага.

Семейство Попови, и двамата на по 77 години, чакаха два часа на опашка за ваксини в Борисовата градина. Тъкмо дойде техният ред и медиците излязоха в 15-минутна почивка.

"Вече се включихме, хванахме се на хорото и решихме до края. Ние сме отговорни хора. Уж беше бързичко, но ето, че почакахме", каза Надежда Попова.

"Тук ни е удобно на нас, защото е на чист въздух, не сме по болниците", каза Петър Попов.

"Това е в момента "Пфайзер", зареждам 0,3 милилитра. Разрежда се и 6 дози, трябва да се направят. И ги правим, за да ни е по-лесно, защото има голям наплив на хора и ние не можем да смогнем", разказа медицинската сестра Ива Севриева.

Споделя, че не са очаквали да има толкова много желаещи да се ваксинират. "Вече и консумативите привършват, но ще ни заредят и така", каза още медицинската сестра.

И действително само два часа след отварянето на пункта в Южния парк еднодозовата ваксина на "Янсен" свърши. Веднага бе организирана доставка.

"Поради големия интерес", подчерта експертът в Столична община Стефан Георгиев.

"Интересът към "Янсен" е по-висок от очакваното. "Пфайзер" е любимата ваксина на софиянци очевидно. "Модерна" ги следва на трето място", каза д-р Марина Ерева.

"Янсен" получи и Павлинка, която бе доведена от дъщеря си. Живеят точно срещу пункта в парка.

"Решихме да използваме случая, тя е много възрастна. Веднага ни дадоха сертификат", разказа Адрияна Тодорова.

Трите пункта ще работят утре от 9.00 до 16.00 часа.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебното правителство с още разкрития за управлението на ГЕРБ през следващата седмица
Служебното правителство с още разкрития за управлението на ГЕРБ през следващата седмица
Спасиха 58 мигранти във водите на Атлантическия океан
Спасиха 58 мигранти във водите на Атлантическия океан