НОВИНИ

Застудяването ще продължи

bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 16.03.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Потвърждават се очакванията за застудяване в близките дни. Причината – обширна област от високо атмосферно налягане над Източна Европа, в предната част на която към Балканите ще се спуска много студен въздух.

Ще има и превалявания, през нощта в по-голямата част от страната все още дъжд, но с умерен вятър от североизток ще започне да прониква по-студен въздух и утре, с понижението на температурите, в Предбалкана и Лудогорието дъждът ще се примесва със сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници – между 4° и 12°. Ще духа умерен, в Източна България – временно силен североизточен вятър.

Предупреждение за опасно силни пориви със скорост около 80 км/ч е обявено в областите Бургас, Варна и Добрич.

В планините ще духа умерен североизточен, по високите части – северен вятър. Ще вали сняг, а опасността от лавини извън обработените писти остава висока.

Застудяване се очаква не само на Балканите, но и в страните от Западна Европа. Под влиянието на обширен африкански циклон, по Западното и Централното Средиземноморие ще има валежи от дъжд, по-инитензивни и придружени от гръмотевични бури в Югоизточна Испания и Южна Франция.

У нас в петък понижението на температурите ще продължи. Ще има и слаби превалявания, главно в източните и планинските райони. През почивните дни ще бъде почти без валежи, а с намалението на облачността сутрин ще бъде още по-студено. По-ниски от обичайните за средата на март ще останат и максималните температури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм успя да надиграе "чайките" на стадион "Амекс" в Брайтън
Тотнъм успя да надиграе "чайките" на стадион "Амекс" в Брайтън
Тежка домакинска загуба за Академик Пловдив в Балканската лига
Тежка домакинска загуба за Академик Пловдив в Балканската лига