НОВИНИ

Здравният министър: Няма пострадали българи при експлозиите в Румъния

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:00, 27.08.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
здравният министър пострадали българи експлозиите румъния
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Изразяваме подкрепа и съпричастност на пострадалите. По данни на консулството ни няма пострадали българи. Системата за оповестяване на бедствия е включена - България е организирала логистика по настаняване на част от пострадалите. Направена е реорганизация на легловата база, осигурени са висококвалифицирани специалисти и необходимата апаратура. Сформирани са екипите на центровете за спешна медицинска помощ. Първоначално заявката е била за 8 души. Увеличени са на 17", заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във Военномедицинската академия във Варна, 6 в "Пирогов", по двама в частни болници в Пловдив и Русе.

"Те са в тежко състояние с над 50% изгаряне. Ще бъдат транспортирани, след като бъдат стабилизирани. С хеликоптери от румънска страна ще бъдат транспортирани", допълни здравният министър.

България приема в свои болници ранени от експлозиите на бензиностанция в Румъния

"Ужасна картина. Засегнати са много тежко много хора. Създаде се виртуален щаб още през нощта. Над 22 пожарникари са получили тежки изгаряния. Бяха преценени възможностите на системата. Осигурихме 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния. Германия е подсигурила 3 легла. Ние сме направили максималното. Очаква се взаимодействие между органите на МВР - да организират полицейски ескорт, за да се придвижат ранените. Има организация на летищните оператори за посрещане на хеликоптерите. Според колегите от "Пирогов" трябва да се лети на ниска височина. Очакваме сигнал от тях кога ще тръгнат и в какъв обем хора", допълни д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазванетo.

Летището в Русе е в ремонт, но въпреки всичко е създадена организация за кацане на хеликоптер.

"Една от най-тежките травми е тази при изгаряне. Много е висока смъртността при над 50% изгаряне. Но всичко зависи от човека. Положението е много тежко", каза още здравният министър проф. Христо Хинков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар се разраства в Суфли, Гърция
Пожар се разраства в Суфли, Гърция
Йоана Георгиева завърши на седмо място на 200 метра каяк от световния шампионат
Йоана Георгиева завърши на седмо място на 200 метра каяк от световния шампионат