НОВИНИ

Здравният министър отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 11.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева е отменила заповедта за уволнение на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница, съобщават от Здравното министерство.

Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения.

В края на 2023 г. избухна скандал между ръководството на болницата и тогавашния здравен министър Христо Хинков, който обяви, че "Пирогов" е с над 30 милиона лева загуба. Според Хинков спешната болница е била декапитализирана, а одитът открил драстични нарушения на шефа ѝ. Това е причината тогава Хинков да уволни изпълнителния директор на "Пирогов" Валентин Димитров. Съдът обаче спря процедурата по освобождаването му.

От своя страна от болницата заявиха, че дълговете им са стопени и дори са на печалба.

Сега от здравното министерство посочват, че договорът за управление на "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни.

"Болница "Пирогов" е обект от национално значение. Годишно лечебното заведение поема над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които нямат алтернатива в България. Лечебното заведение изпълнява без просрочие плащанията си за заплати към всички 2400 служители. Породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа", казват от ведомството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фернандо Алонсо остава в тима на Астън Мартин до 2026 година
Фернандо Алонсо остава в тима на Астън Мартин до 2026 година
Виетнамска милардерка беше осъдена на смърт заради финансова измама
Виетнамска милардерка беше осъдена на смърт заради финансова измама