НОВИНИ

Как се стигна до смяната на директора на "Пирогов" и последвалото спиране на процедурата? (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:19, 05.12.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Политически трусове в управлението предизвика новината за уволнението на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

От ГЕРБ обявиха бойкот и заявиха, че няма да подкрепят законодателните инициативи на кабинета докато не се разпише управленски механизъм.

Оказа се, че заповедта за освобождаването на Валентин Димитров е подписана от здравния министър още миналия понеделник - 27 ноември. Тогава е назначен и наследникът му - лицево-челюстният хирург Костантин Димов. Днес обаче Софийският градски съд спря процедурата по смяна на ръководството след жалба на Димитров.

Здравният министър не се появи пред медиите, но от пресцентъра на министерството разпространиха писмена позиция, в която обясняват защо е отстранен Валентин Димитров.

"Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки".

Докладът е предоставен на прокуратурата и на финансовия министър с молба в "Пирогов" на проверка да влезе Агенцията за държавна финансова инспекция.

"Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники".

Премиерът Денков е уведомен за доклада от здравния министър още миналата седмица.

"Както аз имам права да сменям зам.-министрите, така министърът на здравеопазването има права. Когато той твърди, че има основание - има съответните доклади. Той може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но аз не мога и да го спра, защото ще излезе, че аз му въздействам върху работата", посочи Денков.

Здравният министър е подписал смяната на директора на "Пирогов" на 27 ноември. Ден по-късно Хинков обяви пред журналисти, че доклад е констатирал нарушения в спешната болница, но не съобщи ,че е сменил ръководството.

"Има нарушения, които са забелязани в одитния доклад , който е от нашия вътрешен одит и предстоят и други проверки, но аз повече няма да казвам, защото очаквам и прокурорски проверки. Имам допълнителни консултации, които трябва да проведа и ще си взема тогава окончателно решение. Болницата е в лошо финансово състояние", каза Христо Хинков на 28 ноември 2023 г.

- А ще смените ли директора?

Христо Хинков, министър на здравеопазването: Изглежда не!

Днес директорът на "Пирогов" отказа коментар, Преди седмица Валентин Димитров се оплака на председателя на Народното събрание, че бивши служители на "Пирогов", които сега са на ръководни постове в здравното министерство, му оказват натиск. Тогава от "Пирогов" обясниха, че дълговете на болницата са стопени и тя работи на печалба.

В късния следобед днес стана ясно, че съдът е спрял процедурата по смяна на ръководството на "Пирогов" заради жалба на Валентин Димитров. Иначе здравният министър е назначил на негово място лицево-челюстният хирург Константин Димов. А решението на съда може да се обжалва в седемдневен срок.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Терзиев: София има нужда от работещ общински съвет
Васил Терзиев: София има нужда от работещ общински съвет
"Референдум": Накъде отива българското образование?
"Референдум": Накъде отива българското образование?