НОВИНИ

Край на примирието в сглобката - рокадите в "Пирогов" отново скараха управляващите

Николай Минков
от Николай Минков
19:34, 05.12.2023
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на кворум провали заседанието на бюджетната комисия, заради депутатите на ГЕРБ и ДПС, които не присъстваха. Причината - скандалът със сменения шеф на "Пирогов". Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че партията ще участва само в заседания за Конституцията и отказва да подкрепя проекти на Министерския съвет докато няма ясен механизъм за взимане на решения.

ГЕРБ и ДПС провалиха заседанието на бюджетната комисия, която трябваше да приемана данъчните закони, без които не може да започне обсъждането на държавния бюджет.

"Колегите от ГЕРБ и нашите колеги също няма да участват в заседанието на комисията, така че, не по моя вина, съм принуден да отменя заседанието на комисията", посочи Йордан Цонев - председател на бюджетната комисия, ДПС.

От ГЕРБ обясниха причината за бойкота.

"Конкретният повод сега е решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Започва политическо кадруване в търговските дружества. Ние считаме, че това е недопустимо. В мой личен разговор с примера Денков по отношение на "Пирогов" миналата седмица и заявката от него, ча това няма да се случи, особено ако има доклад, който не е подплатен с никакви доказателства. Виждаме, че Денков очевидно не взема решенията", каза председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов се възмути от мотивите за освобождаването на шефа на "Пирогов".

"Този доклад е изсмукан от пръстите си. "Пирогов" е на печалба. Сменя се директорът, защото преди време той е огласил един случай с един съветник Мустафа Емин. Това стои в основата на смяната на директора".

От ДПС заявиха пълна подкрепа за "Пирогов". В позиция лидерът на парламентарната група Делян Пеевски призова партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси.

Заради несъгласуваните и своеволни кадрови смени ГЕРБ ще бойкотира работата на парламента, с едно изключение.

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската Конституция, измененията и допълненията в нея. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията", заяви Десислава Атанасова.

И призова това да не се тълкува като поставяне на условия.

"Ние искаме партньорско отношение така, както сме го демонстрирали многократно. И миналата седмица го демонстрирахме. Дадохме крачка назад и именно защото желаем България да има държавен бюджет и да бъде променена Конституцията. Започваме да мислим, че някой умишлено търси провокации. Очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас. Това очакваме".

Премиерът Денков заяви, че от 6 месеца настоява за механизъм, който да координира кадровите решения.

"Крайно време е първо да се разберем кой какви правомощия има. Пак казвам - Народното събрание да почне да си гледа законите и бюджета. Второ, ако ще има механизъм, ние го искаме този механизъм от месеци, така че някой сега да казва "искам механизъм" и да казва "защо досега не сме имали", за мен е доста странно."

Премиерът не е очаквал подобна реакция по повод смяната на шефа на "Пирогов".

"Даже малко съм изненадан от тази агресивна реакция, защото работата на НС е да приема бюджета, да приема законите. Ако Народното събрание смята, че основната ми задача е да гледам кой директор на болница е сменен мисля, че тук имаме проблем. Не е това начинът ти да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министъра".

От "Демократична България" успокоиха, че парите на държавата и общините за догодина не са застрашени.

"Очевидно има въпроси, които са обект на допълнителен дебат. Тези въпроси ще бъдат разрешени и бюджетът ще бъде приет до края на годината", каза Мартин Димитров - ПГ на ПП-ДБ.

Без ГЕРБ и ДПС бюджетната комисия е блокирана поради липса на кворум.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за шаран с паразити в него, Агенцията по храните направи проверка
Сигнал за шаран с паразити в него, Агенцията по храните направи проверка
Измериха смразяващите минус 58 градуса по Целзий в Сибир
Измериха смразяващите минус 58 градуса по Целзий в Сибир