НОВИНИ

Застрашен ли е пазарът на горива, ако "Лукойл" продаде активите си у нас?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:55, 05.12.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината
  • Лукойл обмисля дали да продаде собствеността си в България. Дружеството е наело консултант, който да предложи решение или да търси купувач.
  • Причината, според компанията, е дискриминационното поведение на политиците и влошаването на бизнес климата.
  • Политиците посрещнаха новината без изненада, както от опозицията, така и от управляващите.

Два месеца след като финансовият министър Асен Василев обяви в свое интервю за "Файненшъл таймс", че има индикации за интерес към рафинерията в Бургас, днес компанията "Лукойл" обяви, че обмисля да се раздели с активите си у нас.

"Предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата „Лукойл" на територията на България, компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса", посочват от "Лукойл".

Дружеството припомня, че освен рафинерията, у нас има 220 бензиностанции и 9 нефтобази.

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията", допълват от компанията.

Според финансовият министър Асен Василев продажбата на активите на "Лукойл", няма да застраши доставките на горива у нас. Той отговори и на обвиненията на компанията за политически натиск върху нея.

"Ние спазваме стриктно законодателството, което е прието от парламента. Оттам нататък не мисля, че има някаква дискриминация", посочи Василев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също посрещна новината без изненада.

"Аз не се учудвам защото господин Василев го сподели това пред "Файненшъл таймс" още преди два месеца. Учудваме се защо не са искрени и нямат смелост да кажат пред българските граждани какво са замислили", каза Йотова.

Депутатите от бюджетната комисия коментираха, че една частна компания сама може да решава дали продава имотите си или не.

"Продават тези, които притежават. Кой притежава Лукойл - защо на мен ми задавате този въпрос?", риторичен беше председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

"Аз не се бъркам в работата на чужди корпорации, мен ме интересува българският интерес - да работи нормално рафинерията, да предлага съответните горива на достъпни цени", каза Румен Гечев от ПГ на "БСП за България".

Опасност за доставките не само у нас, видяха от "Възраждане".

"По-скоро коментарът е как това ще се отрази на цените на горивата в България и на Балканския полуостров. Интересно е и кой ще бъде купувач - дали ще бъде българска фирма с корени в ДПС или ще бъде голям глобален играч", коментира Димо Дренчев, депутат от "Възраждане".

От ГЕРБ-СДС обясниха, че зад продажбата виждат опит на дружеството да напусне страната след много проверки.

"Мисля, че "Лукойл" виждат, че цялата работа с износа на руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат", каза председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Председателят на енергийната комисия смята отново да предложи отпадане на дерогацията за внос на руски петрол от 1 януари. Подкрепа за това предложение ГЕРБ-СДС ще получи и от ДПС.

По темата работят: Цветелина Катанска, Николай Минков, Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една трета от участниците в местните избори не са подали отчет в Сметната палата
Една трета от участниците в местните избори не са подали отчет в Сметната палата
Никола Минчев: Призовавам ГЕРБ да влязат в зала
Никола Минчев: Призовавам ГЕРБ да влязат в зала