НОВИНИ

Застава ли руската дипломация на пътя на Босна и Херцеговина към ЕС и НАТО?

Вижте коментара на политическия анализатор от Сараево Хикмет Карачич

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:40, 05.12.2023
Чете се за: 12:22 мин.
По света
Слушай новината

Очаква се през декември Босна и Херцеговина да получи зелена светлина за начало на преговори за членство в ЕС и да започне процедура за присъединяване към НАТО. Според местни експерти обаче, руската дипломация в региона полага сериозни усилия да пречи на тези процеси.

Николай Кръстев беше в Сараево, където разговаря с политическия анализатор Хикмет Карачич.

- Г-н Карчич, благодаря Ви, че се съгласихте да бъдете гост на БНТ! Кажете ми, стабилна ли е днес Босна и Херцеговина?

- Вижте, Босна и Херцеговина е стабилна, в смисъл, че всеки ден ние като граждани не виждаме някакви големи промени и събития. Спокойно можем да кажем, че човек, който живее в Сараево през последните двайсетина години, живее в една постоянна криза – всеки ден говорим и слушаме как Република Сръбска ще се отцепи, как ще има война в Босна и Херцеговина, но животът си тече, хората живеят, раждат се, умират, купуват жилища, коли и други неща. Тоест - животът си тече при този натиск, вътрешен, предимно с външен характер, предимно от съседните държави. Така че можем да кажем, че в момента Босна е сигурна, но някой, който анализира комплексната ситуация, някой, който следи събитията – анализатори и други, могат да видят една сериозна поляризация и политическо противопоставяне в Босна и Херцеговина. Разбира се, има известно нарастване на проблемите по сигурността, които се отнасят до неща, случващи се извън Босна и Херцеговина, които могат много бързо да прераснат във вътрешни проблеми.

- Как гледате на това, което заяви министърът на отбраната на Босна и Херцеговина - за съществуването на лагери за обучение на паравоенни структури на територията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, ръководени от хора на Русия? Какво трябва да ни говори това?

- Вижте, ние, тези, които от много дълго време следим събитията в Украйна, в Косово, можем да забележим голямо присъствие на руски интереси в Босна и Херцеговина и в региона. Те може да са политически или някакви други, но се вижда, че е нараснал интересът.

А дали съществуват конкретно някакви лагери за обучение, както твърдеше министърът, аз не зная нищо за това, защото не съм ги видял. Но не бих се изненадал, като имам предвид скорошните събития в Косово, например, да се направи опит за влошаване на ситуацията по сигурността в Босна и чрез тези паравоенни формирования и то особено на много чувствителното за Босна и Херцеговина място - дистрикт Бръчко.

- Вие сте автор на книга за радикализацията в обществото на Босна и Херцеговина. Как изглежда този процес днес?

- В своето изследване аз съм се фокусирал върху дясно ориентирани групи, които съществуват и които чрез влияние на десни и националистични идеологии от цяла Европа, влияят на събитията в Босна и Херцеговина. Така че в Босна и Херцеговина имаме две течения, които използват някаква дясна идеология.

Едното е, да кажем - прохърватско, това е усташкото течение. Това са организации, които са наследство от усташкото движение, наследство от неонацистко движение, скинхедс и др. - те имат връзки. А кои са другите след усташкото движение - това са неонацистки организации, които действат във Великобритания, в САЩ, Германия и така нататък.

От друга страна имаме десни организации, които по някакъв начин показват проруското поведение. Това са сръбски националистични групировки, които представляват същите интереси по подобни теми в целия регион – по въпроса за Косово, за отричането на геноцида над босненците, по въпроса за подкрепа на Русия във войната срещу Украйна, антиамериканизъм и така нататък.

Връзката между тези групи е, че отделни лица от Босна и Херцеговина, от Федерацията са отишли в Украйна да воюват – едни на едната страна, други – на другата страна. Хърватите отидоха в по голяма степен на страната на Украйна, малък брой отиват и сега, а сръбските граждани и тези от Босна и Херцеговина, отиват да воюват на страната на проруските сепаратистки войски.

Наблюдаваме този феномен за чуждестранните доброволци, които воюват в Украйна и се връщат с придобит военен опит, с вече оформена националистична опасна идеология. Това може да бъде дългосрочен проблем за сигурността на региона.

- Как влияе на Босна и Херцеговина войната в Украйна, която не започна през 2022 г., а десет години по-рано?

- Когато преди десет години започна войната в Украйна, тук не се усети нещо особено, но се виждаше, че има голяма подкрепа към едната и другата страна.

Това, което със сигурност се почувства в Босна и Херцеговина преди инвазията на Русия в Украйна, беше голямото напрежение във въздуха. Имаше тук четири пъти информация за сблъсъци в Босна и Херцеговина. Аз мисля, че дългосрочният план на войната в Украйна, с която мислеха, че ще приключат много бързо, следващата крачка да е Босна и Херцеговина и Косово.

Това трябваше да го направи сръбската националистична идеология в Белград и в Баня Лука. Така мислеха да дестабилизират региона.

За щастие, украинската войска оказа силна съпротива. Това се видя още в първите дни и седмици на руско-украинската война и хора, които гръмогласно разпространяваха проруски идеи, изведнъж се затихнаха.

Додик мълча една седмица, защото не знаеше накъде ще се развие войната в Украйна. Така, че ние сме в ситуация, в която се провалят някои планове, идеи и др. Сега какъв е руският план за бъдещето - ние не знаем.

Засега за Босна, Черна Гора, Косово и Северна Македония определено мога да кажа, че са много чувствителни държави, които могат да бъдат предмет на руското влияние на Балканите.

- Виждаме, че руското посолство в Сараево е много активно в Босна и Херцеговина. То активно говори срещу евроатлантическата интеграция на страната ви. Като сравните и видите как изглежда, какво говори това за руската политика в Босна и на територията на Западните Балкани?

- Това говори, че те драстично са радикализирали приказките си в сравнение от преди десет години, когато говореха за помирение на народите тук - стандартни клишета! Сега вече се говори за така наречената дейтънска Босна, която трябва да остане завинаги разделена, да се дадат повече права на Република Сръбска, да се подкрепят определени националистични организации вътре.

Руското посолство в Сараево директно финансира някои организации в сръбската автономна област (Република Сръбска) и виждаме директно зловредното влияние чрез посолството, като правят недипломатични неща, противоречащи на конституцията на Босна и Херцеговина.

Това показва също, че Босна и Херцеговина е институционално слаба и не работи срещу такива дипломати, защото наскоро позволи на двама руски дипломати, получили отказ от други държави, да дойдат и да работят в Босна и Херцеговина.

Това показва, че Босна и Херцеговина е много уязвима като държава в сегашната ситуация и единственият начин, по който това може да се промени, е да се открие и ускори пътят за влизането и в НАТО на първо място, а след това и да започнат преговорите за влизане в Европейския съюз.

- Вие сте човек, отлично познаващ обществото в Босна и Херцеговина. Кажете ми, младите хора в страната ви готови ли са за компромис - как виждат бъдещето, защото противоречията в обществото на Босна и Херцеговина са много силни?

- Това, което аз мога да кажа от личен опит и от хората, които познавам, е, че хората в Босна и Херцеговина много добре си сътрудничат. Няма никакви проблеми през последните 20-25 години, няма никакви въоръжени нападения, сблъсъци на национална основа.

Например, няма нито един акт на отмъщение, което е много интересно по отношение на обществото.

Мисля, че след толкова години на народа му писнаха националистичните приказки. Ние ги слушахме много дълго през годините. А виждаме, че националисти си сътрудничат много добре. Например, хора, застъпващи различни националистични тези, всъщност много добре си сътрудничат - особено при разпределянето на бюджета и др. и народът вижда това, забелязват го. Можете да видите, че хората добре си сътрудничат помежду си. Не говорят за оране, това е тема, по която може да се стигне до разделения, да кажем, но моето лично мнение е, че няма влияния от Белград, от Загреб върху Босна и Херцеговина в такава степен, каквото негативно влияние има сега.

Мисля, че ситуацията напредва много бързо. Ние сега сме в положение децата в Сараево и децата в Баня Лука да учат различни неща. Например, учебниците по история са различни в Босна и Херцеговина, а децата в Баня Лука и децата в Нови Сад учат от едни и същи учебници. Значи, Белград официално се опитва да промени, да изтръгне от корен босненския сръбски народ, чието местожителство е в Босна и Херцеговина и да го вкара в някаква Велика Сърбия чрез образователната система.

Значи това, което не са успели да измъкнат и поделят по военен път, сега се опитват да учат новите поколения деца, че за тях Босна не е им родина, а Сърбия е родината им и т.н. И си помислете, след 20-30 години като пораснат тези поколения, те няма да смятат Босна за своя родина. А всъщност, аз мисля, че отношенията между хората тука са доста добри като се вземат комплексно всички неща, които се случваха тука през изтеклите 30 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Минчев: Призовавам ГЕРБ да влязат в зала
Никола Минчев: Призовавам ГЕРБ да влязат в зала
Ясен е жребият за Купата на България по волейбол при жените
Ясен е жребият за Купата на България по волейбол при жените