НОВИНИ

Кой е задържаният за шпионаж българин в Сърбия? (СНИМКА)

bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 05.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Сърбия задържа мъж от Босилеград заради съмнения ,че е шпионирал в полза на България. Сръбските власти съобщават, че му е определен арест от 30 дни. Според източници на ПСН, задържаният се казва Любен Григоров и е бивш офицер, а в момента работи към общински културен център в Босилеград.

Бившият офицер е арестуван в дома си, след като е бил следен дълго време от спецслужбите и прокуратурата. Оттам е иззет компютъра му. Обискирано е и работното му място.

"Неговата работа беше организатор на културни събития. Той водеше фолклорен фестивал. Бил е на разположение и за други дейности. Често съм го виждал в компанията на кмета на Босилеград, заедно с директора на центъра за култура. Странно звучи обвинението в шпионаж. По време на юговойната беше офицер в армията, след това започна да се занимава с бизнес. Често пътуваше до България. Дъщеря му живее в България. Имал разни други контакти и възможности", посочи Иван Николов - председател на КИЦ-Босилеград.

На снимката: Любен Григоров

От сръбската прокуратура съобщават, че срещу Григоров е повдигнато обвинение за съмнения в извършване на шпионска дейност. Според разследващите бившият офицер е предавал на членове на организация от България военни тайни, които могат да доведат до вредни последствия за сигурността, отбраната и военните интереси на Сърбия.

Неофициално се твърди,че става въпрос за информация относно кадровите промени в сръбската армия, числеността на военните части, вида въоръжение и обстановката в източните райони на страната. Изнендващо - подобен шпионски сюжет се оказва извън горещите обществени теми на деня в Сърбия.

"Цялата новина мина под радара, което е много необичайно когато става дума за подобна тема, защото сръбските служби за сигурност винаги в подобни случай са информирали подробно", каза Иван Миличевич, журналист от сръбската Нова ТВ.

Според Миличевич е малко вероятно новината да има връзка с предизброната атмосфера в Сърбия и подготовката за изборите на 17-ти декември. Също така много трудно би могло да се направи сравнение със случая от преди няколко седмици, когато от Белград беше изгонен хърватски дипломат, отново обвинен в шпионаж.

"Това не ми прилича да е предизборен ход но в крайна сметка и това не може да се излючи също.Когато стане някаква политическа криза и винаги се подгряват стари истории за неприятели и конфликти и това само задълбочава напрежението, което е на ежедневно равнище, а не само с предизборната ситуация", посочи журналистът.

От външното ни министерство заявиха за "По света и у нас", че са дадени указания на Генералното консулство в Ниш за изясняване на случая, както и за оказване на консулско съдействие при необходимост.

Вижте подробности и в цялото интервю на Николай Кръстев със сръбския журналист Иван Миличевич

По темата работиха: Тихомир Игнатов и Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България приключи на 11-о място в класирането по медали на световното по бокс за юноши и девойки
България приключи на 11-о място в класирането по медали на световното по бокс за юноши и девойки
Изабелла Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на тенис турнира в Дубай
Изабелла Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на тенис турнира в Дубай