НОВИНИ

ГЕРБ предлага дерогацията на "Лукойл" да отпадне от 1 януари догодина

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:41, 05.12.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
лукойл
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

ГЕРБ предлагат дерогацията да отпадне изцяло от първи януари, а не както беше предвидено на два етапа - от януари и март. Това съобщи в парламента председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Законопроектът ще бъде внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов, стана ясно от думите на депутата.

"В последните два дни се насложиха няколко събития. България се превърна в четвъртия най-голям клиент за руски петрол в света. Какво се случва с тези огромни количества? В открито море се претоварва на други кораби. Еврокомисарят по финансите ни насърчава да премахнем дерогацията", коментира Добрев.

По думите на Добрев "Кирил Петков в Брюксел се е бил в гърдите, че той е този, който спира руския петрол" и затова счита, че той би подкрепил инициативата.

"Затова аз, заедно с бившия премиер Борисов, който е първият подписал се, Делян Пеевски и говорих по телефона с Христо Иванов, внасяме законопроект и предлагаме да отпадне дерогацията от 1 януари изцяло. Ние се бяхме разбрали в края на юли, че ще внесем законопроект за отпадане на дерогацията в едномесечен срок. Лично Лена Бориславова внесе последните корекции. Този едномесечен срок стана 12 месеца".

Внесеният от Кирил Петков законопроект за отмяна на дерогацията до 15 март не съдържал това, за което са се разбрали лидерите, каза още Добрев.

"Няма да разглеждаме законопректи с вносител Министерския съвет. За бюджета има време. Последния го приехме юни месец".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-ха-rizz-матичните сред политиците в Европа?
Кои са най-ха-rizz-матичните сред политиците в Европа?
Българската аеробика продължава с успехите в Европа
Българската аеробика продължава с успехите в Европа