НОВИНИ

Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата вълна на популизъм в Австрия и Нидерландия

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 05.12.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Няма никаква формална или законова причина да бъде отказано приемането на България и Румъния в Шенген, заяви в "Още от деня" евродепутатът Радан Кънев. По думите му причина са вътрешнополитическите процеси в Австрия и Нидерландия, върху които не можем да влияем.

"Премина етап на парламентарна криза в Нидерландия. За съжаление там първа политическа сила е партията на г-н Вилдерс, която използва откровена и изключително вулгарна антибългарска и антирумънска риторика в предизборната си кампания. Г-н Вилдерс използва "българин" като обида в рамките на своите популистки послания".

В Австрия, където догодина също предстоят избори, сестринската партия на г-н Вилдерс - "Партията на свободата", води в социологическите проучвания, което изключително изнервя управляващите в момента партии, каза още Кънев.

"И двете партии са сестрински на г-н Костадинов и Възраждане. Ако него не го обиждат на българин, може би има повече информация. Но ние сме заложници на доста бързорастящата вълна на популизъм в Австрия и Нидерландия".

Кънев определи поредното предложение за смяна на крайния срок за дерогацията на "Лукойл" като "евтина партизанска злоупотреба" с ключова национална тема.

"Като пусна телевизора, виждам адашите Делян Добрев и Делян Пеевски да се изказват отново за дерогацията, няколко дни след поредното споразумение между партиите от управляващото мнозинство. За мен възможността да се освободим от поредния елемент на кремълския енергиен монопол на Балканите е нещо много добро, но ако ще го вземат български мутри и мафиоти, ще е лошо. Тук трябва да влезе стратегически международен инвеститор", посочи евродепутатът.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с два национални рекорда в плуването и 10-о място на Диана Петкова на 100 метра бруст (ОБЗОР)
България с два национални рекорда в плуването и 10-о място на Диана Петкова на 100 метра бруст (ОБЗОР)
Диана Петкова пред БНТ: Няма как да не съм доволна от резултатите си
Диана Петкова пред БНТ: Няма как да не съм доволна от резултатите си