НОВИНИ

В Брюксел обсъждат Шенген: Гласуване за България няма да има

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:30, 05.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Вътрешните министри на страните от ЕС заседават днес в Брюксел. В дневния ред на срещата е дебат за актуалното състояние на шенгенското пространство. Гласуване за приемането на България и Румъния в него обаче няма да има. За да бъдат приети двете страни в Шенген, трябва да има пълно единодушие сред 27-те държави от ЕС.

В срещата в Брюксел днес участва министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Засега Нидерландия и Австрия не са представили окончателните си позиции, затова гласуването за приемането на България и Румъния в Шенген се очаква да бъде по-късно през декември.

Подробности вижте във включването на Десислава Апостолова

Вътрешните министри от ЕС да обсъдят и последната мисия в България, която Нидерландия поиска, преди да вземе окончателно решение за приемането ни в Шенген. Резултатите от нея бяха представени в края на миналата седмица и заключенията бяха положителни за страната ни.

"Наскоро имахме много успешна мисия за установяване напредъка на България и ще използвам възможността да разкажа за това - колко добре подготвени са България и Румъния да се присъединят към Шенген. Моята цел продължава да бъде решението да бъде взето тази година", заяви Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Австрия, обаче, остава колеблива в позицията си и продължава да обвързва разширяването на Шенген с борбата с нелегалните мигранти в ЕС.

"Моята позиция за Шенген е ясна и пак ще я повторя - Шенген трябва да стане по-добре функциониращ, а не по-голям. В момента не виждам напредък, за да променя позицията си", изтъкна Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия преди заседанието.

Испания, която председателства Съвета на ЕС, се надява да осигури необходимото единодушие за приемането на България и Румъния в Шенген до края на тази година. Мадрид е готов да организира извънредна среща на вътрешните министри или да постави въпроса на гласуване чрез писмена процедура.

Очаква се темата за разширяването на шенгенското пространство да е основна и за Срещата на върха следващата седмица в Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелската армия напредва на юг в Ивицата Газа
Израелската армия напредва на юг в Ивицата Газа
Еврокомисарят Макгинес ще посети ГКПП "Капитан Андреево"
Еврокомисарят Макгинес ще посети ГКПП "Капитан Андреево"