НОВИНИ

Откриха петдесетия Панаир на книгата в НДК

Айше Сали
от Айше Сали
20:44, 05.12.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Отново е време за книги и за среща с любимите ни писатели, защото от днес започва Панаирът на книгата в НДК. "Създаваме истории. Създаваме история" е мотото на 50-ото издание. Панаирът продължава до 10 декември.

Половин век, изпълнен с история, със срещи, читатели и автографи и много красиви мисли от страниците на книгите. Освен хубави слова на откриването днес, организаторите си поговориха за грамотността и последните изследвания на PISA.

"Истината е, че всъщност все по-малко хора четат. И това неминуемо се отразява на грамотността. Днес излязоха резултатите от PISA и вие виждате, че 53% от 16-годишните деца нямат умения за достатъчно задълбочено четене", посочи Десислава Алексиева - председател на Асоциация "Българска книга".

"Доказано е вече, че идеята детето да си играе с книга като с играчка е много продуктивна. Това изгражда едни навици, че книгата е нещо, с което може да се играе, да се забавлява, а не нещо, което ти е натрапено в 1-ви клас. Един изкуствен интелект може да се справи много повече предизвикателства от 90 и няколко процента от хората които са наоколо. Това,което ни прави различни от него, е нашата хуманност", коментира писателят Захари Карабашлиев.

На последния ден от панаира ще има среща с писателката Лейла Слимани. Тя беше и част от журито, присъдило наградата "Букър" на Георги Господинов, който също ще участва в дискусията на 10 декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Накъде отива българското образование?
"Референдум": Накъде отива българското образование?
Марица Пловдив загуби четвъртия си мач в Шампионската лига по волейбол
Марица Пловдив загуби четвъртия си мач в Шампионската лига по волейбол