НОВИНИ

Въпреки отложеното гласуване вътрешният министър е оптимист за Шенген (ОБЗОР)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:05, 05.12.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Оптимизъм за Шенген след днешното заседание на министрите на вътрешните работи от ЕС. Министър Калин Стоянов заяви в Брюксел, че очаква промяна в позицията на Австрия и Нидерландия за приемането на България и Румъния в Шенген до края на тази година. Темата за Шенген беше в дневния ред на срещата, но гласуване за двете държави не беше предвидено.

Вътрешните министри започнаха срещата си в Брюксел с дебат за това как функционира Шенгенското пространство на фона на засиления миграционен натиск към Европа и въведените от някои държави гранични проверки. Виена продължава да настоява първо за реформа в Шенген, а после за приемане на България и Румъния

“Моята позиция за Шенген е ясна и пак ще я повторя - Шенген трябва да стане по-добре функциониращ, а не по-голям. В момента не виждам напредък, за да променя позицията си", каза Герхард Карнер - министър на вътрешните работи на Австрия.

Вътрешният комисар Илва Йохансон информира министрите, че мисията в България е била много успешна. Тя очаква положително решение до края на декември.

Въпреки позицията на Австрия, след разговори с колегата си от Нидерландия, Калин Стоянов няколко пъти повтори, че е оптимист за благоприятно развитие до края на годината.

"Оптимист съм от срещите, които проведох днес, не беше само с нидераландския колега. Трябва ясно да заявим, че през следващите дни и седмици предстоят много активни разговори по отношение на това дали България ще бъде приета в Шенген. Но още веднъж казвам - аз съм оптимист", посочи Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Какво ви каза нидерландският ви колега?

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи: Нидерландският ми колега отчете напредъка, който имаме през последните няколко месеца и категорично заяви, че ще им трябва известно време, през което да анализират доклада и да вземат своето решение.

След срещата вътрешният министър на Нидерландия коментира, че не е нито оптимист, нито песимист.

"Казахме, че ще разгледаме цялата информация, която получихме от Европейската комисия. Отново повтарям, че България трябва да предприеме стъпки по отношение на върховенството на закона и правата на човека, трябва да има не само решения, но и изпълнение на тези решения. Все още не съм видял резултатите от новата мисия в България, очаквам доклада на ЕК", коментира Ерик Ван Дер Бюрх - министър на вътрешните работи на Нидерландия.

Ако България и Румъния успеят да убедят Нидерландия и Австрия да променят позициите си, Испания, която председателства Съвета на ЕС, е готова да свика извънредна среща на вътрешните министри или да постави въпроса за гласуване чрез писмена процедура.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златомир Загорчич: Трябва ни голаджия, само преди месец ситуацията беше различна
Златомир Загорчич: Трябва ни голаджия, само преди месец ситуацията беше различна
Нестор Ел Маестро: Показахме борба и характер до края
Нестор Ел Маестро: Показахме борба и характер до края