НОВИНИ

Лихвите по ипотечните кредити: За какво да внимаваме, когато теглим заем?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:33, 05.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Ускорен растеж на кредитирането с 11,5% на годишна основа през октомври отчита БНБ. Анализатори обаче предупреждават, че изгодното финансиране при ипотечните кредити понякога е рисково.

Силно търсене, но не и прегряване отчитат финансови наблюдатели за пазара на кредити у нас. Причината са все още ниските лихви при ипотечните кредити.

"Финансирането на една покупка е сравнително евтино и това поддържа високите цени, защото то се компенсира с по-евтини кредити", каза Иван Стойков, финансов консултант.

Банките разполагат с паричния ресурс, който да раздават под формата на кредити. Кредитополучателите обаче трябва да са внимателни за условията на заемите си с плаваща лихва, която в момента е на ниски нива, но в бъдеще вероятно ще се покачи, предупреждават експертите. Причината - мерките на ЕЦБ и БНБ ще се усещат все повече от кредитополучателите.

"Сега имаме един вид промоция, което стимулира ипотечния кредит повече от другия, но тази промоция е временна. Първите няколко месеца ще плащаш ниска лихва, след това ще скочи и много от клиентите не го осъзнават това", посочи Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

В последните години БНБ въведе мерки, с които да се забави темпа на кредитирането. Ако те не сработят, централната банка може да поиска и таван на съотношението между кредит и доход за всеки длъжник.

"БНБ трябва да увеличи капиталовите изисквания на банките, за да може с тези печалби банките да си ги капитализират и да си останат като резерв за лоши времена", каза Георги Ангелов.

Все пак анализаторите не очакват бум на лошите кредити.

"В момента няма предпоставки, защото лихвите са на такива нива, че позволяват и по-голямо покачване, което да не утежни чак толкова много бюджета", коментира Иван Стойков.

За сравнение - ръстът на кредитирането в страните от еврозоната е нисък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив загуби четвъртия си мач в Шампионската лига по волейбол
Марица Пловдив загуби четвъртия си мач в Шампионската лига по волейбол
Филип Филипов: Не очаквам от Лудогорец да поискат отлагане на мача
Филип Филипов: Не очаквам от Лудогорец да поискат отлагане на мача