НОВИНИ

Здравният министър подкрепя задължителното носене на маски на открито

здравният министър подкрепя задължителното носене маски открито
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 20.10.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Още

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след двучасов видеоконферентен разговор с участието на зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

В разговора бяха обсъдени продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

Бойко Борисов: Дистанцията, дезинфекцията и носенето на маски са достатъчни, за да се предпазим

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим", допълни здравният министър.

Д-р Ненков: Елементарни мерки като разстояние и маски ще предпазят близките ни дори от леки вируси

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, обяви Борисов

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите", посочи зам. здравният министър Бойко Пенков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец призова феновете си да спазват противоепидемичните мерки по време на мача с Антверп
Лудогорец призова феновете си да спазват противоепидемичните мерки по време на мача с Антверп
Откриха възрастен мъж, загубил се в гората край Велинград
Откриха възрастен мъж, загубил се в гората край Велинград