НОВИНИ

Здравният министър: В момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 04.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

По думите му, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19, а нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко.

"Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред ЕК, че България е твърдо за прекратяване на договора с "Пфайзер" за закупуване на ваксини", обясни Меджидиев.

За тези седем месеца проблемите, които реши служебното правителство специално в сферата на здравеопазването са много. Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги правили, подчерта още здравният министър.

"Коригирахме възнагражденията в спешната помощ, и в РЗИ. В процес е остойностяването и на лекарския труд. Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене", подчерта той.

По отношение на спешната помощ по въздуха, Меджидиев каза, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първият ще бъде получен на 15 декември.

"Това са усилия на цялото правителство и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще е напълно безплатна за всички българи", допълни здравният министър и изрази надежда до два месеца да са готови и с обучението на медицинските екипи.

Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Прави се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери.

"Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери са в Долна Митрополия и "Враждебна". Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването", обясни Асен Меджидиев.

Той припомни, че преди седмица е дадено началото на проекта за детска болница в Бургас, а преди десетина дни беше направена първата копка на нов детски комплекс в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

"Тук вече говорим за майчино детско здравеопазване като национален приоритет - това е стратегията на държавата. Това е националната ни сигурност. Теренът, който избрахме за изграждането на Националната детска болница е уникален - това са 41 декара с минерален извор. Там ще се прави не само детска болница, а болница от най-модерен тип", посочи още здравният министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е с изгаряния след гръмнала газова бутилка в дома му в пловдивското село Скутаре
Мъж е с изгаряния след гръмнала газова бутилка в дома му в пловдивското село Скутаре
България с пет медала в първия ден на международния турнир по таекуондо Bulgaria Open
България с пет медала в първия ден на международния турнир по таекуондо Bulgaria Open