НОВИНИ

Зеленчукова ферма с български работници е новото огнище на коронавирус в Бавария

зеленчукова ферма български работници новото огнище коронавирус бавария
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:56, 26.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Ново голямо огнище на коронавирус в зеленчукова ферма в Меминг, Бавария. Почти 500 души са под карантина и не им се разрешава да напускат пределите на фермата. Местните власти поставиха ограда, а службата за сигурност следи за спазването на забраната за излизане.

Маминг е селска община с около 3 300 жители, а във фермата там се отглеждат ягоди, краставици, зеле и цвекло. Сезонните работници са от България, Румъния, Украйна и Унгария.

Преустановено е прибирането на реколтата, съобщи на пресконференция ръководителят на местната администрация Вернер Бумедер. Общо 174 работници са дали положителни проби за коронавирус. Според Бумедер, фирмата не е изпълнила изцяло договорените хигиенни условия, а работниците са били настанени по трима души в контейнер.

Сезонните работници, собственикът на фермата и семейството му, както и постоянните работници нямат право да напускат района, като им се доставя храна отвън. "За съжаление, трябва да предприемем тази стъпка, за да избегнем по-нататъшното разпространение на заразата и да защитим населението", обясни Бумедер.

Първите инфекции бяха установени в петък, след като на ръководството бе докладвано за седем сезонни работници с леки симптоми. Това стана причина да бъдат направени тестове на всички работещи във фермата. Един от заразените е настанен в болница и се лекува там, а в стопанството разделиха заразените и незаразените служители.

Управляващите в провинция Бавария възнамеряват да организират ударно тестване на всички сезонни работници от големите ферми.

След избухването на огнището от коронавирус в кланицата във Визенхоф в средата на май е въведена специална програма за контрол на стопанства, в които работят сезонни работници. Тя налага извършването на щателна проверка на хигиенните условия на работното място и на условията на живот, което очевидно не се е случило.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът, врязал се в група хора в Берлин, е бил пиян
Шофьорът, врязал се в група хора в Берлин, е бил пиян
PCR тестовете във Франция стават безплатни
PCR тестовете във Франция стават безплатни