НОВИНИ

Зеленски отложи визитите си зад граница заради руската офанзива в Харковска област

САЩ отпуска 2 млрд. долара допълнителна военна помощ за Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:47, 15.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
зеленски отложи визитите граница заради руската офанзива харковска област
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски е отложил всичките си предстоящи чудестранни визити заради руската офанзива в Харковска област. В петък той трябваше да се срещне с испанския крал и да подпише споразумение с премиера на страната Педро Санчес. Зеленски трябваше да посети и Португалия.

В публикация във Фейсбук украинският президент определи ситуацията в Донецка и Харовска област като "изключително сложна". Според него е прекалено рано да се достига до изводи, но по думите му - в момента ситуацията е под контрол.

В същото време руските сили твърдят, че са установили контрол над две селища в Харковска област и едно в Запорожка. От Киев засега не коментират твърденията.

Украинската армия се изтегля от района на Лукянци и Вовчанск в района на Харков, обявена е и евакуация на цивилното население.

Бойните действия стават на фона на продължаващата и днес визита на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Украйна. След като положи венец в памет на загиналите украински войници, той обсъди с украинския първи дипломат Дмитро Кулеба американската помощ за Киев.

Вашингтон ще отпусне допълнителни 2 млрд. военна помощ, предвидена за инвестиции в индустриалната база. Блинкен допълни и че вече е изпратен пакет с боеприпаси, бронирани машини, ракети и ПВО системи.

"Тук съм отчасти, за да покажа нашата подкрепа, но по-важно от посещението ми, е че подкрепата вече пътува. Президентът Байдън работи усилено, за да ускори този процес и той вече е в ход. Знаем, колко спешно се нуждаят от помощ смелите украински войници на фронта", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Главчев на среща с „Прозрачност без граници“: Ще проведем честни и прозрачни избори
Премиерът Главчев на среща с „Прозрачност без граници“: Ще проведем честни и прозрачни избори
Българската федерация по биатлон и Рико Грос прекратиха сътрудничеството си
Българската федерация по биатлон и Рико Грос прекратиха сътрудничеството си