НОВИНИ

Антъни Блинкен в Киев: Украйна ще получи още системи "Пейтриът"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:47, 14.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Военната помощ за Украйна е на път и тя със сигурност ще промени ситуацията на фронта - това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на изненадващото си посещение в Украйна. Президентът Володимир Зеленски благодари на Блинкен и Конгреса за помощта и поиска още оръжие.

Антъни Блинкен е първият високопоставен американски представител, който пристига в Киев, след като Конгресът - след няколко месечно забавяне, одобри поредния пакет военна финансова помощ за Украйна на стойност 61 млрд. долара.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази искрената си благодарност лично към Блинкен, към партиите в Конгреса и към американския народ:

"Искам да обсъдя с вас няколко много важни въпроса. Първо решението за военната помощ беше жизненоважно. За нас е много важно да получим военната помощ възможно най-бързо. Второ - въздушната защита - най-големия дефицит за нас. Мисля, че това е най-големият ни проблем. Ние наистина имаме нужда от две системи "Пейтриът" за Харков и областта. Защото руските ракети атакуват цивилни и военни непрекъснато."

Гаранции за сигурността на Украйна и предстоящата през юни среща за мир - още от акцентите в разговора между Зеленски и Блинкен. Украйна ще получи системи за ПВО, снаряди и ракети "Атакамс". Ще има и още, обеща Блинкен и добави, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев:

"Заедно с нашите партньори, сме решени да ви помогнем да успеете на бойното поле. Едновременно с това искаме да сме си сигурни, че и занапред Украйна ще се развива стабилно - военно, икономически, по отношение на демокрацията. Силна, успешна, процъфтяваща и свободна Украйна е възможно най-силният удар срещу Путин и гарант за вашето бъдеще. И във всичко това Съединените щати ще останат ваш верен партньор. През последните две години извървяхме дълъг път заедно. Видяхме невероятния кураж на украинския народ и искаме знаем, че този кураж ще устои. А това подсилва решимостта ни да направим всичко възможно да ви помогнем да успеете."

След срещата си със Зеленски, Блинкен обядва с украинския си колега Дмитро Кулеба. Двамата хапнаха пица в заведение, чийто собственик е ветеран от войната. Американският държавен секретар посети и площада на Независимостта, превърнал се в символ на протестите преди 10 години. Антъни Блинкен пристигна в тежък за Украйна момент - руската атака срещу Харков, вторият по големина град в страната, продължава. Според руските медии, армията им е превзела още един град в областта. По думите на Кирило Буданов, началник на украинското разузнаване, след Харков, руснаците ще атакуват и Суми. Според военни експерти, следващите месеци, ще бъдат особено тежки за украинската страна.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентен Паре-Пентр спечели десетия етап от Обиколката на Италия
Валентен Паре-Пентр спечели десетия етап от Обиколката на Италия
Пореден фалстарт на делото за бащинство на малкото дете на Габриела Славова
Пореден фалстарт на делото за бащинство на малкото дете на Габриела Славова