НОВИНИ

Журналистът Емил Спахийски: Законът за чуждите агенти в Грузия бе приет "с пистолет на главата"

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 14.05.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Парламентът на Грузия одобри спорния закон за чуждестранните агенти и на трето и последно четене, с 84 гласа "за" и 30 "против". Решението идва на фона на ежедневни протести по улиците на столицата Тбилиси, които продължават близо месец. Имаше и поредно сбиване между депутати в парламента днес.

Темата коментира в студиото на "Светът и ние" журналистът Емил Спахийски, който преди броени дни се завърна от Грузия.

"Хората от улицата и тези, които ги подкрепят, си задават въпроса защо точно сега се появи този закон, като той нищо не променя практически по отношение на регулацията на медиите, свободата на словото. По-скоро наистина е репресивен закон, навсякъде в Грузия си го наричат "руския закон". Смятат, че отклонява Грузия от посоката към ЕС в посока север - към Русия".

Протестите са концентрирани в столицата Тбилиси, а недоволните са най-вече млади хора - от тийнейджъри до студенти. Спахийски обясни, че за останалата част от населението приемането на закона е по-малкото зло пред възможността от избухване на нова война.

Законопроектът не е предложен от управляващата партия, а от техни съюзници - националисти, посочи журналистът.

"Те твърдят, че това е пряко копиран американски закон от 1938 г., но това бяха оправданията и на Русия, когато въведе абсолютно същия закон и чрез него беше смазана опозицията. Това е големият страх и в Грузия".

Според Спахийски законът е приет "с пистолет на главата".

"Един от протестиращите на улицата ми каза: "Предпочитаме Виена пред Краснодар". За разлика от България, където има огромни симпатии към Русия, грузинците имат около 20% окупирана територия в Северна и Южна Осетия, където сега са настанени проксита на Русия".

По думите му Грузия е била изоставена от ЕС и западните си партньори след войната през 2008 г. Оттогава се е забавило и темпото на влизане на страната в ЕС, а тя, според Емил Спахийски, е значително по-подготвена като законодателство, икономика и сигурност в сравнение с държави-кандидати като РСМ и Албания или като поканените Молдова и Украйна.

Страховете на грузинците са три - страх от нова война, страх от нова окупация и в същото време, че може да се завие към Русия, а не към ЕС, коментира Спахийски. Според него протестите няма да спрат скоро.

"Най-редовно Русия притиска Грузия да взима непопулярни решения, като Цхинвали (обявената за столица на Южна Осетия - б.р.) се обявява за обединението на Северна и Южна Осетия, което означава "връщане към майка Русия", както те го наричат. Ако се направи един референдум, ние знаем как ще приключи и това означава, че руската граница няма да е по върховете на Кавказ, а на 500 метра от магистралата, която свързва Тбилиси с останалата част от Грузия".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек достигна до полуфиналите на турнира в Рим с лекота
Швьонтек достигна до полуфиналите на турнира в Рим с лекота
"Евровизия" - когато политиката засенчи музиката
"Евровизия" - когато политиката засенчи музиката