НОВИНИ

Зеленски поиска бърза доставка на обещаните от Запада танкове

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:23, 26.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски поиска в традиционното си нощно обръщение бърза доставка на обещаните от Запада танкове.

Призивът идва след като Съединените щати и Германия обявиха, че ще изпратят 31 танкове "Ейбрамс" и 14 "Леопард".

"Ключът сега е в скоростта и количеството. Скоростта на обучение на нашите военни, на доставките. Количеството на танковете. Трябва да образуваме танков юмрук, чийто удар няма да позволи на тиранията да се надигне отново", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

След трудно взетото решение от съюзниците за танкове, белязано от дълги дебати, сега от Украйна имат ново искане - Западът да изпрати далекообхватни ракети и изтребители.

"Говорих с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и трябва да отключим и доставка на далекообхватни ракети, доставка на летателни апарати. Това е както мечта, така и важна задача", допълни Зеленски.

Очаква се да минат месеци преди западните танкове да бъдат на фронта. Говорителят на Националния съвет по сигурност към Белия дом Джон Кърби обяви, че няма излишни танкове "Ейбрамс" в американската армия и такива трябва да бъдат закупени от частни компании или от други държави.

"Няма определена дата на календара. Но най-вероятно ще минат много месеци преди танковете да бъдат в Украйна", заяви Джон Кърби, говорител на Националния съвет по сигурност към Белия дом.

Германските танкове "Леопард" ще бъдат предоставени от Бундесвера и ще пристигнат в Украйна най-рано след 3 месеца.

Канцлерът Олаф Шолц беше обект на критики, че бави решаващата помощ за Украйна. Той защити позицията си снощи в интервю за предаването "Ами сега, г-н Шолц" по телевизия Це Де Еф и подчерта, че Германия заедно с Великобритания са най-големите донори на военна техника за Украйна.

"Правим това заедно - знак за сътрудничество и солидарност, но също и много ясно послание към Путин, че империалистическата му война няма да успее. Но същевременно няма да ставаме страна в този конфликт. Война между Русия и НАТО не трябва да има", каза още канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Олаф Шолц е съобщил на Зеленски, че Германия изпраща танкове "Леопард 2" на Украйна

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатоли Антонов реагира, че доставките на танкове са "поредна нагла провокация срещу Руската федерация", а руският посланик в Берлин Сергей Нечаев заяви, че това "крайно опасно решение ескалира конфликта до ново ниво и противоречи на изявленията на германските официални лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин е признат за виновен в САЩ за разпространение на детска порнография
Българин е признат за виновен в САЩ за разпространение на детска порнография
Стартира първата гражданска инициатива "Европа без тютюн"
Стартира първата гражданска инициатива "Европа без тютюн"