НОВИНИ

Олаф Шолц е съобщил на Зеленски, че Германия изпраща танкове "Леопард 2" на Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:55, 25.01.2023
Чете се за: 01:50 мин.
По света
олаф шолц съобщил зеленски германия изпраща танкове леопард украйна
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц е разговарял днес с украинския президент Володимир Зеленски, след като федералното правителство реши да предостави на Украйна 14 бойни танка "Леопард 2". Шолц съобщи това в Бундестага, където в момента германските депутатите провеждат дебат с канцлера.

В Бундестага Шолц се обърна към германците, които са притеснени, че подобно решение може да въвлече страната в конфликт с Русия.

“Вярвайте ми, вярвайте на федералното правителство, ние действаме в тясно сътрудничество с международните ни партньорите. Целта ни е да помогнем Украйна, но и да не разрешим конфликтът да се разрасне ”, каза той.

Канцлерът нарече предоставянето на танковете “първа стъпка”. Очаква се и други европейски партньори също да предоставят на Украйна своите "Леопард"-и. Възможно най-бързо ще започне и обучение за украинските военни в Германия. Пакетът от помощ включва и логистика, боеприпаси и поддръжка на танковете.

В Бундестага Шолц каза още, че Германия и Великобритания са двете страни в Европа, които до сега са предоставили най-голяма военна помощ за Украйна.

В Германия наричат бойните танкове "Леопард 2" "хищници на вериги". Смятат се за най-добрите бойни танкове, вече десетилетия наред. Те могат да улучат цели, отдалечени до 5 километра и се движат със скорост до 64 километра в час.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипната епидемия в Добрич се отменя
Грипната епидемия в Добрич се отменя
Тото Волф: Люис винаги ще има пилотско място при нас
Тото Волф: Люис винаги ще има пилотско място при нас