НОВИНИ

Депутатите обсъждат механизма за разследване на главния прокурор

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:03, 26.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите обсъждат промените в Закона за съдебната власт. Два часа и половина им трябваха, за да започнат по същество дебатите.

Преди това пренареждаха отново дневния си ред, с условие за това коя точка е по-важна преди всички останали. След това обявиха почивка, която продължи твърде дълго, за да могат да дойдат представители на правосъдното министерство.

Предстои да бъдат разглеждани и промени от НПК, в който също има предвиден механизъм за контрол на главния прокурор.

Към 12.00 часа депутатите още разглеждат предложението на "Възраждане" за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и на двамата върховни съдии - на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Те предлагат следствието да се отдели в отделна структура, а директорът на Националната следствена служба да бъде този, който разследва главния прокурор и другите двама върховни съдии.

Предвид малкото време, което остава на 48-ото Народно събрание, законът няма да може да мине през комисии и да влезе за повторно гласуване в парламента.

Механизмът е един от законите, обвързани с препоръките към Плана за възстановяване и устойчивост. Друг такъв закон - този за съдебната власт, не можа да влезе за разглеждане вчера.

Ето част от дебатите в зала:

Цвета Рангелова, "Възраждане": "Предлагаме фигурата на разследващ главния прокурор това да бъде директорът на Националната следствена служба, който временно да придобива качеството изпълняващ длъжността прокурор по разследване срещу главния прокурор и неговите заместници. Следователите са магистрати за разлика от разследващите полицаи и като такива и по Конституция са независими магистрати и могат да упражнят ефективно разследване по отношение на тримата големи в страната".

Мирослав Иванов, "Продължаваме Промяната": Вие не предлагате нищо иновативно от настоящото положение, за което българската държава е толкова критикувана. И ще ви кажа защо - може би не сте видели чл. 129 ал. 1 от Конституцията, който казва, че следователите се назначават от прокурорската колегия на ВСС. Може би не сте видели и чл.30 ал.5 т.17, която посочва, че прокурорската колегия избира и освобождава директора на НСлС".

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС, председател на правната комисия в НС: "Възраждане" наистина предлагат нещо иновативно. И иновативното, което предлага "Възраждане" и за което ние сме разсъждавали, също е въпросът какво е станало със следствието. Ние, колеги, ако забелязвате от години говорим само за разследвания и се чудим на кой орган какви разследващи функции да вменяваме".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха ледени скулптури в ски курорт на фестивал в Словакия
Представиха ледени скулптури в ски курорт на фестивал в Словакия
53 са новите случаи на коронавирус
53 са новите случаи на коронавирус