НОВИНИ

Зеленски: Соледар все още е украински

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:33, 13.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - Соледар все още е украински. "Нощта беше тежка, но силите ни смело удържат врага", каза заместник-министърът на отбраната на Украйна Ханна Маляр тази сутрин. Русия продължава ударите по цели в Украйна. Според Москва бъдещи преговори с Киев трябва да са преки.

Украйна като държава и въоръжените ни сили се превърнаха в членове на НАТО. Де факто, не де юре. Защото ние имаме оръжие и знание как да го използваме, обяви в интервю за Би Би Си министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Той изрази увереност, че Киев ще получи оръжието, от което има нужда, защото по думите му по всичко личи, че и двете страни, участващи в конфликта, се готвят за нова офанзива през пролетта.

Соледар беше акцент в среднощното обръщение на президента Володимир Зеленски. Той благодари на двете украински военни подразделения, които удържат позициите си в района на най-тежките сражения.

"Разбира се, най-важната тема е Соледар, Бахмут и сраженията в района на Донецк като цяло. Анализирахме подробно какви решения трябва да се вземат, какви подкрепления са необходими и какви стъпки трябва да предприемат командирите през следващите дни. Обсъдихме ситуацията със снабдяването на войските с оръжие и боеприпаси и взаимодействието с нашите партньори", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Сателитни снимки на Соледар и Бахмут показват огромните разрушения в района. Кадрите са от август 2022 и януари 2023 и дават реална представа за последствията от тежките сражения между руските и украинските сили.

Представител на руското външно министерство заяви, че Минск може да се включи в конфликта с Украйна, ако Киев "нахлуе" на територията на Беларус или Русия. Повод за коментара са военните учения на украинските сили, които се извършват на границата с Беларус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина дъщерята на Елвис Пресли
Почина дъщерята на Елвис Пресли
Все още се издирва шофьорът, който блъсна шест коли и автобус след гонка с полицията в Бургас
Все още се издирва шофьорът, който блъсна шест коли и автобус след гонка с полицията в Бургас