НОВИНИ

Скандали в парламента заради отпадналата отстъпка за горивата и новия механизъм за компенсации

Николай Минков
от Николай Минков
21:10, 12.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание прие на второ четене и Законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт, които трябваше да заменят отпадналата компенсация от 20 ст. на литър горива след нова година. Сега промяната предвижда компенсация с лев, но само за енергийно бедните българи.

Скандалите в парламента продължиха и през следобедните часове, когато бе обсъдено предложението на ГЕРБ-СДС за компенсиране на потребителите на горива заради високите цени.

От "Продължаваме Промяната" обвиниха ГЕРБ че в законопроекта им няма истинска компенсация, а обещаният 1 лв. на литър няма да се върне на потребителите

"50 стотинки от вашето левче вие със закон искате да гарантирате, че ще останат в "Лукойл", а само останалите 50 ст. биха могли да се върнат под формата на някакъв вид компенсации за потребителите . А всъщност сега виждаме, че щяло да има таргетирани мерки. Какви мерки? Щяло да има карти за градски транспорт - най вероятно за общините, където кметовете са избрани от ГЕРБ", каза Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ направиха други сметки.

"Какво мотивира ПП да се съпротивлява срещу закон, който ще изземе печалбите на "Лукойл Нефтохим" гарантирано? От 3 млрд. печалба ще влязат над 2 млрд. в бюджета и тези 2 млрд. няма да са за карти в градския транспорт, колкото да го повтаря г-н Сабрутев, едва ли някой му вярва. Те ще бъдат за различни мерки за компенсации, които ще определи МС. 90% от средствата ще отидат за директна компенсация за горива с ваучери", заяви Делян Добрев.

След близо 4 часа дебати парламентът прие на второ четене промени предвиждащи изземване на свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата между суровия петрол "Брент" и руския "Урал" и вкарването им във Фонда за енергийна сигурност. От този фонд ще се компенсират транспортните разходи на най-уязвимите групи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов твърди, че депутати от ПП са близки с криптобанката Nexo
Слави Трифонов твърди, че депутати от ПП са близки с криптобанката Nexo
Колко ще ни струва да си купим автомобил тази година?
Колко ще ни струва да си купим автомобил тази година?