НОВИНИ

Жълт код за значителни валежи в западната част на страната

bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 15.06.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Времето
Слушай новината

Днес в западната половина от страната отново ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Главно в планинските райони след обяд локално ще има временно интензивни и значителни по количество валежи.

В източните райони ще е предимно слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 26° и 31°, по-ниски ще са в Северозападна България и по Черноморието - между 22° и 25°; в София - около 22°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд ще преобладава слънчево време. Температурата на морската вода е 20 - 22°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Над планините от Западна и Централна България ще има интензивни краткотрайни и значителни по количество валежи и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 11°.

През нощта срещу петък валежите в Западна България ще продължат и ще се усилят; в Северозападна България и планинските райони се очакват значителни локални количества.

В петък през деня, главно над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи, около и след обяд - и гръмотевични бури. В Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30 - 50 л/кв.м.

През почивните дни и в източните райони ще има валежи и гръмотевици. Остава с повишена вероятност за интензивни явления и градушки на повече места в страната, а количествата в събота, главно в Рило-Родопската област и Подбалканските котловинни полета, ще достигат и надхвърлят 50 - 70 л/кв.м.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите продължават с дебатите по удължаването на бюджета
Депутатите продължават с дебатите по удължаването на бюджета
Хърватия надви Нидерландия насред Ротердам след драма с продължения и стана първият финалист в Лигата на нациите
Хърватия надви Нидерландия насред Ротердам след драма с продължения и стана първият финалист в Лигата на нациите