НОВИНИ

Майка и бебе не бяха допуснати до борда на самолет на нискотарифна компания

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:55, 14.06.2023
6233
Чете се за: 03:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Майка и бебе не бяха допуснати до борда на самолет на нискотарифна авиокомпания, въпреки че имат билети и са били чекирани. Причината според майката е дублиране на билетите. Според Европейския потребителски център с настъпването на летния сезон подобни сигнали ще се увеличат.

Цяла нощ Шеджан Фахри и бебето й пътуват от Добрич до София, за да се качат на самолет за Малта, където тя живее и работи. Самолетът обаче отлита без тях.

"Бях една от първите чакащи тук, на гейта, но не бях допусната и не бях само аз. Просто затвориха вратата и край, дотам беше. Не знам към кого да се обърна. Не знам какво да направя", коментира Фахри.

Шеджан няма близки в столицата, Добрич е на над 500 км, а друг директен полет за Малта в този ден няма.

"Има вероятност да загубя работата си, дойдох тук, защото дядо ми направи мозъчен инсулт, и предполагам, че го виждам за последно, трябва да се прибера. Имам дете, което води матури, аз не мога да се прибера при него", добави тя.

Опитите да получи съдействие от компанията нямат успех.

"Нямаха никакво отношение, просто си затвориха вратите и казаха, че всичко е приключило", каза майката.

Потърсена е позицията на авиокомпанията - каква е причината тези хора да не бъдат качени на борда и да не им бъде оказано съдействие. Засега няма отговор. За нискотарифните компании важат същите правила, както и за останалите авиопревозвачи. В ситуация, когато няма места за всички пътници, закупили билети, превозвачът има задължението да изплати обезщетение. Пътникът обаче трябва да подаде жалба.

"Те имат право на храна и напитки във времето на изчакване на следващ полет, евентуално нощувка, ако е необходимо да се изчака за следващ ден, както и две безплатни обаждания, включително и на финансова компенсация", коментира Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център (ЕПЦ).

Спасова добави, че ако след като изтече месец от подаване на жалба и търговецът е регистриран в друга страна от ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното Кралство, и ако след изтичането на този срок няма отговор или съдействие, потърпевши могат да се обърнат към ЕПЦ за съдействие.

Шеджан вече пътува обратно към Добрич, тъй като билети за Малта в близките дни няма. Тя е решена да си търси правата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение, наводнени къщи и улици в Етрополе (ВИДЕО)
Частично бедствено положение, наводнени къщи и улици в Етрополе (ВИДЕО)
Виктория Бойнова ще се бори за бронз от европейското първенство по борба за кадетки
Виктория Бойнова ще се бори за бронз от европейското първенство по борба за кадетки