НОВИНИ

Жълтите павета вече се произвеждат и в България - вижте хората, които ги създават

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:29, 03.09.2023
10528
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Жълтите павета в центъра на София, които за 117 години преживяха протести, ремонти и ремонт на ремонтите вече могат да се произвеждат и в България. Учените в Института по металознание към БАН отдавна работят върху формулата им и вече произвеждат пилотна серия. Столичната община е сключила договор за 30 000 лева с БАН, за да купи тази първа серия.

Паркираме колата на жълтите павета и чакаме професора, който от години иска да покаже, че България сама може да произвежда павета и те по нищо да не отстъпват на онези, за които по времето на Фердинанд държавата е взела 37 милиона златни лева заем. Само че професорът още по телефона ни предупреждава - това не са жълти павета. Цветът е охра.

"Нека сега да сравним нашия прототип с еталона, който виждате на площада. По цвят виждате, че павето е еквивалентно", казва проф. Любен Лаков от Института по металознание към БАН.

Цветът няма и нюанс разлика. Но за да стигнат дотам, учените са проучвали половин година.

"Трябваше да се анализират суровините, да се направят пробни състави", обясни проф. Любен Лаков.

Находището е тайна, технологията - също. В института са изчислили до милиметър и грам всяка съставка, така че да направят достоен двойник на оригиналните павета от някогашната Австро-Унгария.

БНТ: Отстъпва ли по нещо не оригинала?

Проф. Любен Лаков: Не. Превъзхожда оригинала. Те показват около 15% по-ниска хлъзгавост, в сравнение с оригиналните павета. Ако се погледне на компютърна томография, ще се видят много дефекти в оригинала. Но на компютърен томограф в това паве няма да се открият дефекти.

От БАН обещават по-качествени и по-евтини павета и дори посочват мястото, където може да върви производството - във Видин, където, според тях, има прекрасни, но неизползвани машини.

"Те могат да послужат за 100 000 - 200 000 броя павета", каза проф. Любен Лаков.

Засега обаче общината е поръчала само пробна серия - от 250 павета. А ако преди повече от 100 години едно паве се е плащало в злато и е излизало близо 12 златни лева, сега едно паве от института излиза към 18 лева.

БНТ: Ще издържи ли във времето толкова, колкото са издържали...

Проф. Любен Лаков: Ще издържи и повече. Тези павета ще издържат още 100 години, ако се отнася човек правилно към тях.

Дава гаранция, а общината тепърва ще решава дали след тази пилотна серия да иска още. За да попълва липсите в оригиналните жълти павета. И нищо чудно един ден професорът да ходи и по тези, които е създал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева стартира с победа на Откритото първенство на САЩ по тенис при девойките
Росица Денчева стартира с победа на Откритото първенство на САЩ по тенис при девойките
Беларуската писателка Светлана Алексиевич бе специален гост на фестивала "Аполония"
Беларуската писателка Светлана Алексиевич бе специален гост на фестивала "Аполония"