НОВИНИ

Украинската армия е пробила една от най-силните руски отбранителни линии, съобщи Киев

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:47, 03.09.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украинските сили са пробили първата и най-силна от няколкото руски отбранителни линии в южната Запорожка област, съобщава генерал Олександър Тарнавски в интервю за вестник "Обзървър".

Украинската контраофанзива дълго време беше възпрепятствана заради огромното минно поле в района, а разминирането се извършваше предимно през нощта, каза Тарнавски. За пробив на юг съобщи и заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр.

"Вече се насочваме към следващата отбранителна линия. ситуацията е трудна, защото врагът има укрепления - освен мини, има и бетонни укрепления, например под основните командни постове и нашите въоръжени сили трябва да преодоляват множество пречки, за да напредват", каза Ханна Маляр - заместник-министър на отбраната на Украйна.

Целта на южната офанзива е да стигне до Азовско море, на около 90 км, като по този начин украинските сили ще разделят на две областите в Южна Украйна, контролирани от Русия, и ще прекъснат ключов маршрут за доставки от и към Кримския полуостров.

През изминалото денонощие Русия атакува с дронове дунавското пристанище Рени в Украйна, недалеч от границата с Румъния. Пристанището е стратегическо за износ на украинско зърно. Атаката стана ден преди лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган да се срещнат в Сочи в опит да съживят зърнената сделка за украински износ през Черно море.

Путин и Ердоган ще се срещнат в Сочи на 4 септември

Пристанище Рени се намира точно на границата между Румъния и Украйна и е важен хъб на речен, морски, сухопътен и железопътен транспорт. От Киев съобщиха, че група дронове за атакували цивилни индустриални обекти. Ранени са двама души. Руската армия твърди, че е атакувала складове за военно оборудване. Румънското военно министерство остро осъди атаката в близост до натовската граница в публикация във Фейсбук.

"Министерството на отбраната заявява най-категорично, че тези атаки, насочени срещу цивилни цели и инфраструктура в Украйна, са неоправдани и в дълбоко противоречие с правилата на международното хуманитарно право".

Освен пристанище Рени Русия е насочила и 25 дрона срещу Одеска област, съобщават от Киев. 22 от безпилотните машини са разрушени. Дунав се превърна в основен маршрут за износ на украинско зърно, след като Русия отказа да удължи действието на зърнената сделка. През последните седмици преговорите за възбновяването ѝ бяха подновени с посредничеството на Турция, а от ООН представиха на Москва пакет от предложения, които да изпълнят руския ултиматум за улесняване износ на торове от Русия.

Утре Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще обсъдят споразумението в Сочи. От Анкара признаха, че има технически усложнения около износа на руско зърно и механизмите за плащане, след като Русия беше изключена от международната разплащателна система СУИФТ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живко Иванов завърши втори в Европа в Супермото S3
Живко Иванов завърши втори в Европа в Супермото S3
Разследват евентуален умисъл за катастрофата, при която пиян шофьор уби дете
Разследват евентуален умисъл за катастрофата, при която пиян шофьор уби дете