НОВИНИ

Железопътният транспорт в Гърция се възстановява постепенно от 22 март

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:42, 14.03.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Железопътният транспорт в Гърция ще бъде възобновен "постепенно" от 22 март, като страната се възстановява след най-смъртоносната влакова катастрофа миналия месец, съобщи "Катимерини".

57 души, много от които студенти, загинаха при челен сблъсък на пътнически и товарен влак в Централна Гърция на 28 февруари.

Железопътното движение, спряно след инцидента в Темпе, на 350 км от Атина, "постепенно ще се възобнови от 22 март", заяви министър Георги Герапетритис.

Четирима служители на железниците бяха обвинени, но общественият гняв се съсредоточи върху дългогодишното лошо управление на мрежата и страната беше разтърсена от поредица от понякога насилствени масови протести. В неделя около 12 000 демонстранти се събраха пред парламента, а 5000 излязоха по улиците на втория град Солун, съобщи полицията.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис, който се бори за преизбирането си в рамките на няколко месеца, се сблъска с призивите на някои протестиращи да подаде оставка. Той бе подложен на критики, тъй като първоначално посочи като причина за инцидента "човешка грешка" и обвини дежурния по това време началник на гарата, за когото се твърди, че случайно е насочил влаковете към един и същ участък от релсите.

Железопътните профсъюзи обаче отдавна предупреждават за проблеми в скърцащата и с недостатъчен персонал железопътна мрежа.

Началникът на гарата е сред четиримата служители на железниците, на които са повдигнати обвинения.

След катастрофата министърът на транспорта на Гърция подаде оставка, а Мицотакис се опита да успокои обществения гняв, като многократно се извини и обеща прозрачно разследване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ по баскетбол почете куп ветерани за кръглите им годишнини
БФ по баскетбол почете куп ветерани за кръглите им годишнини
Иван Иванов записа четвърта поредна победа на турнир от ITF в Испания
Иван Иванов записа четвърта поредна победа на турнир от ITF в Испания