НОВИНИ

Жертвите на COVID-19 във Великобритания надхвърлиха 150 000

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:13, 09.01.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Над 150 000 са вече жертвите на COVID-19 във Великобритания от началото на пандемията. Страната е седма по смъртност в света и една от най-тежко засегнатите държави в Европа.

313 смъртни случая бяха регистрирани във Великобритания в събота. Починалите са дали положителни проби за COVID-19 през последните 28 дни. В глобален план най-висока смъртност има в Съединените щати. Следвани от Бразилия, Индия, Русия и Мексико.

Независимо, че Омикрон протича по-леко, вариантът предизвика епидемичен взрив във Великобритания.

"Ще бъде трудно поне още няколко седмици. Все още наблюдаваме нарастване на хоспитализациите, особено при по-възрастните хора", каза Саджид Джавид, министър на здравеопазването на Великобритания.

Около 1 300 000 души са дали положителни проби през изминалата седмица. Надеждите са, че страната е преодоляла пика на вълната. Вчера бяха регистрирани 70 000 по-малко случаи в сравнение с вторник.

Но все още е много висок броят на заразените и самоизолиралите се здравни работници. Заради недостига на болничен персонал армията се включи да помага. Около 200 военни са разпределени в лондонски болници.

Около 60% от хората във Великобритания над 12 години вече имат бустерна доза. Процесът на ваксинация обаче се е забавил по време на празниците.

По данни на британските здравни власти три месеца след поставяне на бустерна доза защитата срещу хоспитализация за хората на възраст над 65 години продължава да е 90%.

При две дози след три месеца защитата от тежко протичане на заразата е около 70 на сто, а след 6 месеца пада на 50%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Основната ни цел е да станем шампиони
Анте Шимунджа: Основната ни цел е да станем шампиони
Проблем с печатането на книги заради липса на хартия
Проблем с печатането на книги заради липса на хартия