Д-р Димитър Лунд - помните ли този лекар?

Мария Костова
от Мария Костова
08:49, 09.01.2022
15217
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Една година след последното си дежурство в столичната Спешна помощ, д-р Димитър Лунд проговаря пред БНТ. Разговор за петата вълна, ненаучените уроци, пропуснатите сигнали и пропилените човешки съдби.

Кой е виновен за случващото се в българското здравеопазване днес? Къде сме ние на фона на останалата част от Европа? Защо коронавирусът у нас действа едновременно като ензим и като лакмус? - вижте болезнено откровените отговори на един млад лекар, който избра да живее в Германия, но мечтае да се върне у нас.

Преди година докато се опитваше да хоспитализира пациент в столична болница, докторът заяви, че големият проблем на родното здравеопазване не е просто дефицитът на легла и на кадри, а дефицитът на система. Днес проблемът е хронифицирал. Нещо повече - надграден е с липсата на консенсус. Въпреки разделението, медикът е категоричен:

Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19

"По някой път използваме думата система, думата държава, думата власт донякъде като народ, само за да се оправдаем. Бих го казал на всички мои сънародници - да искаш по-добър свят не стига, трябва да работиш за него."

Паралелно с това отбелязва:

"България трябва да бъде много по-креативна в това как да запазва младите си хора тук. Тя има едно ключово предимство - сърцето на тези хора. Защото всички ние, които сме заминали в чужбина, имаме нужда от България. А се оказва, че и България има нужда от нас."

Вижте целия разговор с д-р Лунд във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шарлът Хорнетс удари шампиона Милуоки в НБА
Шарлът Хорнетс удари шампиона Милуоки в НБА
Хотели и ресторанти са пред фалит заради цените на тока
Хотели и ресторанти са пред фалит заради цените на тока