НОВИНИ

Жители на Кюстендил и села в района излизат на протест заради честите спирания на тока

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 21.12.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Кюстендил и малките населени места в района излизат на протест. Причината са честите прекъсвания на тока през последните месеци, при най-малкото влошаване на метеорологичната обстановка в района.

Валери Иванов, жител на с. Ябълково:

"Проблемите не са от вчера и днес. Те са неглижирани през годините. Има проблеми със слаба поддръжка на електропреносната мрежа. Имаме проблеми с пренапрежение в определени моменти и аз съм тук, за да кажа, че съм потърпевш от изгаряне на битови електроуреди - водна помпа, телевизор, всички зарядни условия, които бяха включени. Трима души от "Електрохолд" дойдоха да огледат щетите. Съставиха протокол и след около 20 дни получих отговор, че "Електрохолд" няма вина за щетите."

Димитър Моралийски - жител на Кюстендил:

"Искам да се подобри услугата, която се предлага. Вали дъжд - токът спира, духа лек вятър - токът спира, вали малко сняг - токът спира, няма го с дни. Постоянни прекъсвания за кратко, изгорели уреди, викат се комисии, получаваче отговор, че щетите не са от токов удар по вина на електроразпределителното дружество."

Огнян Атанасов - кмет на Кюстендил:

"Ситуацията е тежка, има много паднали дървета, които са извън сервитута на трасетата. Ще се опитам напролет да направя по-добра стиковка между "Електрохолд" и Югозападно държавно предприятие. Електропреносната мрежа в Кюстендилска община се рехабилитира, но има много трасета, които трябва да бъдат подменени."

Виктор Станчев - главен оперативен директор на ЕРМ Запад:

"Получи се неприятна ситуация със снеговалежа, с тежкия сняг, получи се скъсване на проводници, има непроходими пътища. Ще проверим за какви повреди на уредите става въпрос. Мрежата е в добро състояние. Всяка година в мрежата на община Кюстендил средно се инвестират 1 млн. лева за подобряване състоянието на мрежата, включително за последните три години сме инвестирали половин милион лева само за прочистване на сервитутните зони на електропроводите."

Васил Василев - Директор "Експлоатация и поддържане", "ЕРМ Запад":

"Всички екипи се стараят максимално бързо да възстановят електрозахранването, като използваме цялата ни налична техника, работим и с командирован персонал от съседни оперативни центрове. На територията на общината работят над 100 служители на електроразпределителното дружество. Няма такива ежедневни прекъсвания, показват диспечерските дневници."

Ралица Николова - говорител на "Електрохолд":

"Подхождаме с разбиране към исканията на хората. Един от организаторите на протеста е бил заловен в кражба на ток през 2019 година. По случая е заведено досъдебно производство."

Вижте прякото включване на Али Мисанков

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Костадинов завърши с 14 точки, 6 борби и 3 асистенции, но Аликанте загуби от Оренсе
Константин Костадинов завърши с 14 точки, 6 борби и 3 асистенции, но Аликанте загуби от Оренсе
Отново мръсен въздух в София
Отново мръсен въздух в София