НОВИНИ

Жители на община Доспат протестираха с искане за увеличение на дървата за отопление

жители община доспат протестираха искане увеличение дървата отопление
bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 05.07.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Протест блокира днес за повече от час главния път Девин - Доспат при разклона за село Късак. В него се включиха десетки жители на община Доспат, които настояват за законодателни промени, с които да се увеличи количеството дърва за отопление за населението.

Хората са недоволни от промяната в Закона за горите, влязла в сила от тази година, с която се намаляват количествата дърва за огрев. Сега на едно домакинство се полагат до 10 пространствени кубически метра дърва, а това било недостатъчно. Преди промяната всяко домакинство е имало право на десет кубика дърва, но плътни, което се равнява на около 16 - 17 пространствени кубически метра дърва. Хората недоволстват, че с малкото отпуснати количества се увеличават транспортните разходи, а освен това се е увеличила цената на дърва на корен – от 6 на 12 лв.

"Законът трябва да бъде променен от парламента, законодателят трябва да помисли за тия пространствени и плътни кубици. Ако бяха 10 плътни са 16 пространствени. А те фактически намалиха кубиците на 6 плътни - 10 пространствени. И транспорта, и дървесината става 130 - 140 лева, с транспорт, с добив, с ходене и просто не е нормално това за нашия район", заяви Касим Кехайов, кмет на с. Късак.

"Ще направим една петиция до Народното събрание, до министър-председателя, да искаме да се промени този закон изцяло в полза на населението. Тука единствено с дърва се отопляваме. Нямаме Топлофикации, газификации и не може да ни ограничават примерно до февруари месец да се отопляваш, а от февруари след това какво да правиш", каза Елин Радев, кмет на Доспат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 загуби минимално от Панатинайкос в приятелски мач
ЦСКА 1948 загуби минимално от Панатинайкос в приятелски мач
Баскетболистките на България до 18 г. с първо поражение на европейското първенство в София
Баскетболистките на България до 18 г. с първо поражение на европейското първенство в София