НОВИНИ

Жители на Омуртаг отново блокираха главния път София – Варна заради безводието

жители омуртаг отново блокираха главния път софия ndash варна заради безводието
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:54, 12.08.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Заради безводието жители на Омуртаг днес отново блокираха главния път София – Варна. Градът е на воден режим вече повече от 35 години, а сега е обявено бедствено положение, заради липсата на вода в чешмите. Гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ вече година работи по разрешаване на проблема, запознавайки отговорните институции с него. С казуса за водата в Омуртаг се ангажираха двама министри.

Днес гражданският протест беше заради бездействие на общинската управа, посочиха протестиращи.

„Искаме кметът да изпълни задачите, възложени му от министър Андрей Цеков още на 1 август", каза Магдалена Славова – представител на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.

Тя обясни, че в момента вода в града има от пречиствателна станция „Ястребино“, която не може да се пусне, защото все още първи и втори подем – ниска и средна зона, не работят. Те са общинска собственост и задължение на Община Омуртаг е да осигури тяхното функциониране, посочи Славова.

Обявиха частично бедствено положение в Омуртаг заради безводието

По думите ѝ, Община Омуртаг в спешен порядък трябва да осигури квалифициран персонал, който да оперира с агрегата на втори подем. Следващата стъпка, според нея, е възстановяване на контролните табла на обекта, за да стане процесът автоматичен и още на втора помпена станция трябва да се почисти и да се направят тестове на хидрозащитите. Славова изрази своето мнение, че кметът и администрацията "са некомпетентни и нямат желание да работят по разрешаването на въпроса с дългогодишното безводие в Омуртаг".

Кметът Ешреф Ешрефов дойде сред протестиращите. Въпреки скандиранията „Оставка“, той се опита да обясни гледната точна на Общината и какво е свършено от институциите сега и през годините.

„И аз живея в този град, и аз съм на воден режим. Този водопровод е негоден за ползване, изграден е през 2004 година. През 2009 г. започват строително-ремонтни дейности на помпена станция първи подем, по-късно са изградени помпена станция втори подем и водоемите в ниска и висока зона. През 2015 г. са пуснати документи за приемателна комисия, но ни беше отказано – сега обектът няма Акт 16 и не е въведен в експлоатация, посочи Ешрефов. Изготвен бе доклад, по времето на министър Шишков, в който се казва, че водопроводът е негоден за експлоатация и ще се проектира нов. На срещата с министър Цеков поехме ангажимент да възстановим ел. захранването на втори подем. Това е свършено, чакаме приемателна комисия за първи подем. В понеделник ще подадем искане за 72-часови проби, а след това и документи към РДНСК“, обясни кметът.

Частично решение за безводието в Омуртаг - ще пускат вода по 12 часа дневно, вместо по 4

Ешрефов подчерта, че без помощта на институциите Община Омуртаг не може да постигне трайно разрешаване на проблема с безводието. Той не приема обвиненията в бездействие. Пред гражданите кметът заяви, че администрацията работи и в най-кратки срокове ще пусне двете помпени станции.

Жителите на Омуртаг – постоянно живеещи в града и такива, който се завръщат от чужбина през летните месеци, недоволстваха на протеста от дългогодишната проблемна ситуация. Те изразиха готовност за пореден протест през следващата седмица на същото място – край Авиационния музей на открито на първокласния път. По време на протеста повече от час автомобилният поток беше спиран от екипи на "Пътна полиция", осигурен бе и обходен маршрут.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 души преплуваха река Дунав край Силистра
Над 20 души преплуваха река Дунав край Силистра
Лили Иванова излиза тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив
Лили Иванова излиза тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив