НОВИНИ

Жителите на пострадалите от наводненията в Карловско села затварят Подбалканския път

bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 29.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на пострадалите от катастрофалните наводнения от септември 2022 година села Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново затварят днес Подбалканския път София - Бургас на входа за прохода Троян - Кърнаре.

Причината е, че държавата не отпуска необходимите средства, за да продължи възстановяването на пострадалите от водното бедствие преди близо 2 години мостове, улици, речни корита.

Каравелово е едно от най-тежко пострадалите села по време на водното бедствие. В селото не е направено почти нищо, все още не е започнало възстановяване на речно корито, улиците са покрити в прах, а при всеки дъжд хората газят в кал.

Подобно е и състоянието в другите две населени места - Богдан и Слатина. Необходимо е изграждане на речните корита, мостове, улици, за да може хората да се върнат към нормални условия на живот в населените места.

До момента държавата е отпуснала малко над 17 млн. лева, а са необходими 38 и 500 000 лева, за да се довърши изцяло разрушената инфраструктура.

По думите на кметовете Междуведомствената комисия възнамерява да отпусне около 4 млн. лева, които са крайно недостатъчни.

"6 месеца комисията не е заседавала, хората са разтревожени. Не става въпрос за нас, а за хората, за всички тези 10 000 жители, които искат да се върнат към нормални условия на живот. Например жителите на село Слатина трябва да пътуват 17 километра повече на ден, за да ходят на лекар", заяви д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово.

"Критична ситуация, работите са наполовина. Това, което е направено, се руши и то, рейсовете няма откъде да минават, колите също", допълни Николай Стоянов, кмет на Слатина.

"Абсолютно всичко е кал, прах. Невъзможно е да се минава по наводнените улици в Каравелово", каза още Лило Нешев, кмет на Каравелово.

Снимки: БТА

Жителите на пострадалите села и кметовете ще блокират Подбалканския път от 14:30 до 15.30 ч. на входа за Троян. Ако исканията им не бъдат чути, до две седмици ще преминат в безсрочни протести.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още петима се присъединяват към подготовката на Германия за Евро 2024
Още петима се присъединяват към подготовката на Германия за Евро 2024
Повече от 400 състезатели се очаква да се включат в единадесетото издание на състезанието "Лудогорски маратон" в Разград
Повече от 400 състезатели се очаква да се включат в единадесетото издание на състезанието "Лудогорски маратон" в Разград